Změny v interiéru během roku

Přizpůsobte bydlení sezonnosti

Navrhování interiéru v neutrálních tónech nabízí praktické a nadčasové řešení, které se stane ideálním základem, pokud chceme v interiéru provést drobné změny. Změna tak nemusí být náročná – ani fyzicky, ani finančně – a v interiéru dokáže udělat zázraky.

Přirozeně v souladu s přírodou a tím, co nás obklopuje, máme nejčastěji touhu a potřebu měnit design interiéru tak, aby odrážel roční období nebo výjimečné svátky v roce. Dobrou volbou je vybrat si od každého něco:

  • barvy a vzory, které nám vyhovují a jsou v souladu se zbytkem našeho interiéru,
  • místa v interiéru, která měníme během sezony.

Takto nově upravený kout bytu bude vždy osvěžující změnou, která jemně promění atmosféru, ale nenaruší celkový ráz.

K tomuto účelu jsou ideální polštáře, přehozy, živé sezonní květiny ve váze nebo závěsy. Malou, ale zdánlivě zásadní změnou může být výměna dekorací na stole, barevné svíčky, sezonní ubrusy nebo slavnostní ubrus. Pro větší změnu může být řešením drobné přeskupení rostlin, které mají v jednotlivých ročních obdobích odlišnou potřebu světla.

Rok v interiéru

Využijte sezonnost ve svém domově praktickým způsobem a zajistěte, abyste se doma cítili příjemně po celý rok. Na jaře mohou osvěžující barvy a květiny rozjasnit náš domov a náladu po zimě. V létě ho můžeme zchladit modrými nebo šedými odstíny a cítit se jako u vody. Na podzim zařaďte hřejivé hnědé odstíny pro zútulnění v sychravém počasí a v zimě přirozeně navažte kouzelnou vánoční atmosférou.

Bojíte se, že budete mít doma takových dekorací moc? Doporučujeme vyhradit si praktické místo, kde je budete mít pohromadě, snadno přístupné a viditelné. To je jediný způsob, jak o nich budete mít přehled. Pokud se mezi nimi najdou takové, které už nebudete opakovaně používat, neváhejte je vytřídit a postoupit dál prostřednictvím bazaru. Doma si nechte jen ty, které opravdu používáte – s čistou domácností máme doma lepší energii.

Všeobecné TIPY:

  • Pokud volíte veselé barvy, sáhněte po pastelových odstínech, které jsou příjemnější na pohled, povznášejí a dají se přirozeně kombinovat.
  • Při zařizování si vyberte jeden barvou nebo vzorem nejvýraznější kousek a doplňte jej dalšími v méně nápadných odstínech. Vždy tak, aby vzory nepřevládaly, ale naopak navazovaly na zbytek místnosti a v ideálním případě na celý interiér.
  • Některé typy dekorací mohou zůstat neutrální a neměnné polštáře nebo plédy v bílých, hnědých nebo šedých tónech, přičemž stačí pár kousků, které se mění podle ročního období. Pokud chcete něco originálnějšího, je dobrou volbou také zelená barva, která je příjemná na pohled a v přírodě se vyskytuje po celý rok.
  • V interiérovém designu uplatněte roční období pomocí materiálů – v létě chladnějších, jako je satén, na podzim a v zimě hřejivých a měkkých, jako jsou flanel nebo kožešina.
  • Barvy vybírejte s citem, každá z nich skrývá teplé i studené odstíny – dokonce i šedá, modrá nebo černá.
  • Výjimkou je vánoční období, kdy může být interiér více přezdobený a překombinovaný než jindy, a tím se vymyká našemu celoročnímu ladění.

Článek vznikl ve spolupráci s interiérovou designérkou Máriou Minárikovou.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení