Hygge: Přivítejte doma štěstí ze severu

Stačí pár jednoduchých kroků

Hygge pochází z Dánska, země známé vysokou životní úrovní i spokojeností obyvatel. Jak to Dánové dělají? Shrnuli jsme pro Vás tajemství hygge do pěti jednoduchých bodů.

Koncept hygge se stal v posledních letech mezinárodním fenoménem – a není divu. Nabízí totiž v době permanentního napětí a rychlých změn klid a pohodu, které nám často v životě chybí. Hygge je umění vytvářet útulné a příjemné prostředí, ve kterém se cítíme uvolněně. Jeho cílem je ukázat nám soulad a pohodu, a to nejen ve fyzickém prostředí, ale také uvnitř nás. Jedním z hlavních témat hygge je proto vřelá atmosféra v domácnosti.

Ve spolupráci s Forest Garden jsme pro Vás připravili bohatou inspiraci v podobě pěti kolekcí, které odrážejí základní aspekty hygge. Každá je trochu jiná a každá Vám ukáže, jak můžete hygge pojmout u Vás, aniž byste doma přišli o rozmanitost. Pojďte se seznámit…

1. Hygge je pohodlí

Chci domů komfort kolekce Hygge Haven >>

Ke konceptu hygge neodmyslitelně patří pohodlí ve všech jeho podobách. V ideálním hygge interiéru Vás obejme pocit bezpečí a pohody, ze kterého se Vám nebude chtít pryč. Jak tuto atmosféru podtrhnout u Vás doma? Přizvěte do hry měkké a hebké polštáře a přikrývky, zabalte se třeba do vlněného plédu LANA. Klidné prostředí Vám pomůže podtrhnout také teplé světlo a příjemné vůně. Využít můžete třeba vonné svíčky nebo difuzéry. Zvlášť vhodné jsou vůně, které zklidňují a harmonizují emoce, jako jsou ylang-ylang, levandule nebo meduňka. Stres dobře zaženou i citrusové vůně grapefruitu a pomeranče, ale také sladká vanilka. Pohodlí tak můžete vytvářet pro všechny své smysly. Stres a napětí zůstanou za dveřmi.

Tip!
Neschovávejte si světelné řetězy jen na vánoční výzdobu. Poskytnou Vám tlumené teplé světlo, které podtrhne romantickou náladu místnosti. Hodí se proto celoročně.

2. Hygge je příroda až do domu

Láká mě svěžest kolekce Forrest Whisper >>

Hygge oceňuje krásu přírody a venkovních aktivit. Procházky v zelené přírodě, sledování západu slunce nebo pikniky v parku – to je jen pár nápadů, jak se postavit každodennímu napětí a doslova vyvětrat hlavu. Ne každý den ale máme chuť nebo příležitost vyrazit ven. Co s tím? Vezměte přírodu domů. Jednobarevné povlečení Satén Plus můžete doplnit rozmanitými vzory a strukturami. Barevně vycházejte z přirozeného prostředí. Zvolte třeba jako my svěží zelenou v kolekci Forrest Whisper, doplnit ji můžete květinovými vzory a přírodními dekoracemi – výborně se hodí dřevo, ale i kámen.

Tip!
Vyberte si povlečení z přírodních materiálů. Na léto se zvlášť hodí lehký satén, tedy tkanina z jemných přízí dlouhovlákné česané bavlny. V zimě jím můžete povléct i hřejivé deky. Do interiéru i na venkovní posezení na terase využijete heboučký pléd VELURO. Je dost velký, abyste se do něj mohli pohodlně zabalit nebo s ním ozdobit třeba vaše oblíbené křeslo.

3. Hygge jsou drobné radosti života

Pozvu domů přátele i kolekci Warm Embrace >>

Pocit naprosté pohody bychom jen těžko tvořili bez našich nejbližších. Také proto hygge vyzdvihuje jednoduché radosti života, jako jsou teplé nápoje, dobré jídlo a společnost blízkých lidí. Vytváření příležitostí pro sdílení těchto drobných milých okamžiků může pomoci posílit vztahy a podpořit pocit štěstí a spokojenosti. Kdy jste naposledy měli doma návštěvu? Pozvěte ji do domácnosti, která vyzařuje radost ze života.

Věděli jste, že?
Hygge není jen o jemných a nenápadných barvách. Nebojte se odvázat a zakomponujte do interiéru třeba i veselou růžovou, jako jsme to udělali my s povlaky na polštářky FINO.

4. Hygge je zvolnění tempa

Dopřeji si klidný spánek s kolekcí Serene Sleep >>

Zahodit stres znamená také přestat pořád někam spěchat. Na schůzku, pro děti, k lékaři, na nákup. Co byste mohli ve svém životě změnit, abyste měli víc času na čtení knih, poslouchání hudby nebo meditaci? Už samotná práce na tom, aby se Vám doma lépe odpočívalo, je sama o sobě příjemná. Když si pak navíc můžete v klidu sednout a nechat se pohltit uvolněnou atmosférou domova, není lepšího pocitu. Inspirujte se něžným povlečením Meadow, které je plné lučních květin, a odpočiňte si s hrnečkem bylinkového čaje. Zklidňující efekt má například heřmánek, meduňka, ale i svěží máta.

Tip!
Jestli máte potíže se spánkem, volte do ložnice spíš tlumené barvy. Hodí se buď jemné pastelové tóny nebo naopak uklidňující modrá či tmavší zelená. Výrazné červené, oranžové a žluté tóny působí příliš živě.

5. Hygge je jednoduchost

Láká mě jednoduchost kolekce Blooming Romance >>

Poslední z myšlenek hygge, kterou vám chceme představit, je jednoduchost. Život nemusí být složitý, aby Vás bavil. A to platí i pro Váš interiér! Vyberte si několik základních prvků, na kterých vzhled Vašeho útočiště postavíte. Ty potom můžete obměňovat s pomocí dekoračních polštářků, plédů a dalších doplňků. Nebo vsaďte na oboustranné povlečení – třeba to naše, které kombinuje jemné kytičky s elegantními proužky. Stačí pak jen jinak ustlat a Vaše ložnice dostane nový vzhled, aniž byste museli složitě převlékat celou postel.

Věděli jste, že?
Povlečení nemusí být jednobarevné, aby se dalo snadno kombinovat. I drobnější vzor povlečení lze doplnit různobarevnými polštářky a vytvořit tak zbrusu nový vzhled Vaší ložnice.

Co Vás na hygge láká nejvíc? Je to útulná atmosféra Vašeho domova, příjemně strávený čas s rodinou a přáteli, nebo možnost zvolnit a vydechnout? Ať už Vás na hygge zaujalo cokoliv, doufáme, že už víte, kudy se na cestu za hygge vydat. A kdybyste si potřebovali nejdřív pořádně odpočinout, navštivte Forest Garden, tak jako my.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení