Praktické a vkusné stolování ve svátek i všední den 

Prostřete si do té správné atmosféry

Prostírání se stalo téměř nezbytným doplňkem jídelního stolu. Chrání jej před znečištěním a poškozením, ale plní také neméně důležitou dekorativní funkci. Prostírání stolu je rituál, kterého by se měli účastnit všichni členové rodiny. Právě to, jaký druh prostírání zvolíme, dodá našemu stolování správnou atmosféru. Látkové prostírání by nemělo chybět při žádné příležitosti, i pití ranní kávy s ním může být mnohem veselejší.

Benefity látkových ubrusů

Ubrus dokonale doladí sváteční stůl a běžným rodinným obědům dodá nádech nevšednosti. Oproti plastovým a jiným materiálům mají látkové ubrusy jednu obrovskou výhodu – lze je vyprat při každém zašpinění. Nejčastějšími materiály pro jejich výrobu jsou hladká bavlna či luxusně vyhlížející damašek. Pro jejich snadnější údržbu se k těmto materiálům přidávají také umělá vlákna, nejčastěji polyester. Ideální jsou ty s nešpinivou či vodoodpoudivou úpravou.

Textilní prostírání je originální, praktické, stylové, a navíc vytváří na stole skvělý doplněk. Neméně cenný je i jeho ekologický význam – lze jej používat opakovaně a po prvním použití neskončí v koši.

Věděli jste, že?
Velikost hlavního ubrusu by měla být o 20 až 30 centimetrů větší než deska stolu. Pokud však vlastníte moderní jídelní stůl, například v kombinaci kovu a skla, můžete použít pouze běhoun. Totéž platí pro desky z masivního dřeva. Můžete použít napron nebo běhoun, takže není nutné zakrývat celý stůl.

TIP:

  • Napron je menší čtvercový ubrus pro umístění na střed stolu.
  • Běhoun má tvar úzkého šálu, který jde přes celý stůl a na konci má přesah přes okraje.
  • Není vždy nutné použít tyto doplňkové ubrusy. Pokud máte krásný a zachovalý damaškový ubrus, je škoda ho něčím zakrývat. Sám o sobě působí luxusním a slavnostním dojmem.
  • Naproti tomu jednobarevný ubrus si zaslouží oživení. Dejte si však pozor na materiál. Ubrus a prostírání by měly být vyrobeny ze stejného nebo alespoň velmi podobného materiálu.

Díky široké škále vzorů a barev prostírání může být příprava stolování i zábavou, zejména pro děti. Vybírat můžete podle svého stylu, ale také podle ročního období a příležitosti. Kromě prostírání pro každodenní použití jsou k dispozici také prostírání vhodná k danému ročnímu období nebo svátku:

  • na jaře zkuste květinový vzor,
  • v létě oživte stůl například námořnickým motivem,
  • na podzim zvolte teplejší nebo neutrální barvy,
  • v zimě je jasnou volbou červený ubrus s vánočními motivy.

Bavlněné ubrousky slaďte s ubrusem, prostíráním nebo kuchyňskými utěrkami. Rozjasněte svůj stůl, svou jídelnu a užijte si chvíle, kdy jste s rodinou pohromadě.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení