Jak na velký vánoční úklid bez námahy

Pořádek bez stresu a shonu

Říká se, že Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Méně oblíbený je však předvánoční shon, který adventní období provází. Úklid, pečení, nákup dárků a termíny v práci. Udržet si sváteční náladu a stihnout vše, co je třeba, se zdá být nemožné. Abyste si předvánoční čas užili, musíte si vše řádně naplánovat.

Týdenní uklízecí plán

Vánoční úklid asi nikdo nemá rád. S naším sedmidenním plánem to však hravě zvládnete.

7 dní do Vánoc

Velký úklid začneme netradičně – procházkou po vlastním bytě. Vstupte předními dveřmi a postupně projděte celý interiér. Zkuste se podívat na byt očima návštěvníka. Pokud to dokážete, budete překvapeni, čeho si všimnete, ať už jsou to poškrábané zdi, špinavé nohy židlí nebo okna postříkaná barvou z loňské přestavby.

My lidé máme tu vlastnost, že si dokážeme zvyknout na jakýkoli prostor, v němž se nacházíme, a přestaneme si všímat věcí, které nás na začátku iritovaly. Během procházky mějte v ruce papír a tužku. Kdykoli něco uvidíte, zapište si to, abyste na danou činnost později nezapomněli.

Až budete hotovi, můžete se pustit do úklidu. Začněte zlehka, ukliďte nahromaděné haldy věcí, které jen přenášíte z místnosti do místnosti. Může to být prádlo na žehlení, hromada časopisů nebo štos papírů. Určitě víte, co máme na mysli, a pokud ne, gratulujeme 😊

6 dní do Vánoc

Druhý den se zaměřte na větší plochy a viditelně znečištěná místa. Tento den je vhodný pro mytí oken, praní záclon, závěsů, výměnu povlečení a prostěradel. Vyperte také všechny použité přikrývky a přehozy, aby byla domácnost připravena přivítat rodinné návštěvy.

5 dní do Vánoc

Třetí den se pusťte do koupelny. Čeká Vás hloubkové čištění sprchového koutu, vany a umyvadla. Nezapomeňte na pračku, poličky s kosmetikou a podlahu.

TIP
Pokud máte malé děti, zkuste si zajistit hlídání. Ať už zapřáhnete babičku, manžela, nebo kamarádku, vězte, že bez malých nožiček v patách Vám půjde úklid rychleji.

4 dny do Vánoc

Tento den je o něco jednodušší a doporučujeme jít ke vchodu, do předsíně nebo do haly. Odlehčete věšák v předsíni a roztřiďte pověšené bundy a kabáty. Ukliďte boty, pantofle a udělejte si pořádek v klíčích, brýlích, šálách a podobně. Vchod do domácnosti vytváří první dojem z celého domácnosti, proto je ideální ho trochu vylepšit a dodat mu sváteční ráz. K tomu přispěje i malá změna v podobě dekorativního věnce na vchodových dveřích nebo ozdoby na komodě.

3 dny do Vánoc

Nastal čas na hloubkový úklid kuchyně. Možná namítnete, že vaření a pečení Vás teprve čeká, ale věřte nám – sváteční vaření v čisté kuchyni Vám dodá pocit lehkosti a spokojenosti.

Vyčistěte sporák, varnou desku, troubu, pracovní desku a skříňky. Nezapomeňte na přední strany kuchyňských dvířek a úchyty. Pozornost věnujte také spotřebičům a chladničce. Otevřete ji a vytřiďte staré potraviny. Tím získáte prostor pro právě uvařené jídlo.

Máte v kuchyni prosklené skřínky nebo rovnou otevřené police? Nezapomeňte vyleštit všechno sklo a porcelán. Zejména číše na víno, skleničky a porcelánový servis. Utěrka Brilant je určena přímo na leštění skleněných a lesklých povrchů – jednoduše a beze šmouh.

2 dny do Vánoc

Nyní je čas vysát a utřít prach. Vysajte podlahy v celém bytě a nezapomeňte na pohovku a ostatní sedačky. Utřete prach, zaměřte se také na knihovnu a nezapomeňte na rámy obrazů a lustry.

1 den do Vánoc

A je to tady! Zítra jsou Vánoce a na seznamu zbývají už jen poslední úkoly. Vyneste z bytu všechny odpadky, podívejte se do koupelny, jestli není potřeba něco douklidit, vyluxujte podlahy a v jídelně připravte sváteční prostírání. Večer před spaním vyměňte ručníky za nové a je to.

Nezapomeňte, že na úklid nejste sami. Naučte se delegovat úkoly a spravedlivě rozdělit práci. Nebojte se zapojit děti. Vánoční atmosféru a dárky si přece musí zasloužit všichni členové domácnosti stejně.

Praktický tip na závěr:
Nakupování online šetří čas i nervy: Pořiďte si vánoční dárky online a zabijete více much jednou ranou.
Většina lidí dává přednost kamenným prodejnám, kde získají inspiraci i rychlý nákup a nechávají návštěvy obchodů na poslední chvíli. Pokud se chcete zbavit přebytečného stresu a ušetřit čas, zařiďte si nákup dárků z pohodlí domova.

Náš článek jsme aktualizovali 9. 11. 2023.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení