Deky a pračka: Jsou, nebo nejsou kamarádi? 

Jak správně prát deku?

Měkká, ale materiálově pevná, lehká, avšak dostatečně hřejivá, s estetickým bonusem – radost se do ní zabalit. Kvalitní deka je pro mnohé nezbytnou součástí bytového textilu v obývacím pokoji, zejména v zimních večerech. Když k tomu přidáte šálek horkého nápoje, vůni zapálené svíčky, poutavou knihu nebo zajímavý film, k pocitu dokonalé pohody už mnoho nechybí. Věřte, že i správné vyprání deky přispěje k jejímu umocnění. Ukážeme Vám, jak deku vyprat, aby byl zachován původní stav materiálu a jeho jedinečné vlastnosti.

Můžeme deky prát?

Určitě ano. V dnešní době je praní dek i plédů na studený a jemný cyklus běžné téměř pro všechny typy tkanin. V každém případě je důležité věnovat pozornost štítku s ošetřovacími symboly, které tvoří základní pravidla péče a šetrné údržby. Jen tak se Vám odvděčí stálostí materiálu a dlouhou životností.

Jak často můžeme deku nebo pléd prát? Především bychom je měli pravidelně větrat. Až poté má hlavní slovo jejich údržba v pračce, záleží na frekvenci používání a materiálovém složení.

Jak prát deku?

Způsob praní deky neovlivní, její tepelněizolační vlastnosti. Obecně platí, že změkčovací prací prostředky, aviváž a bělidlo mají červenou. Vysoká teplota vody má rovněž stopku. Pozor také na sušení! Vyhněte se přímému slunečnímu záření i topným tělesům. Mohly by poškodit materiál včetně jeho barevného provedení.

Sušení v sušičce není vždy vhodné. Opět platí pravidlo, že je třeba věnovat pozornost symbolům na etiketě konkrétního výrobku.

TIP: Pokud je možné deky sušit v sušičce, doporučujeme používat tzv. inteligentní vlněné koule, které pohlcují vlhkost, snižují statický náboj tkaniny a do jisté míry dokonce zastoupí funkci aviváže. Pokud není žehlení zakázáno, provádějte ho bez páry a při nízkých teplotách.

Základní pravidla pro šetrné praní deky

  • Deku perte samostatně bez dalšího prádla.
  • Na pračce zvolte prací program pro ruční praní, jemné textilie nebo vlnu (podle složení vaší deky).
  • Obzvlášť důležité je používat přípravky, které jsou určené na konkrétní typ vlákna. Například na vlněnou deku jsou to ty s obsahem lanolinu.

Je vhodné zainvestovat do dražší deky?

Složení materiálu má velký vliv na vzhled deky stejně jako na to, jak je příjemná na dotek a do jaké míry a jak dlouho Vás dokáže zahřát. V tomto případě více než kdy jindy platí, že kvalitní pléd či deka znamená vyšší cenu. To, kolik za přikrývku zaplatíte, se totiž může projevit i na její stálosti a trvanlivosti – jednoduše řečeno, vydrží déle.

Typologie dek

  • Pletené: Obvykle jsou vyrobeny ze 100% bavlny nebo z kombinace bavlny a jiného materiálu, jako jsou akryl (podobný vlně, odolává vlhkosti, ale může tvořit žmolky) nebo polyester. Tento typ deky nabízí rozmanité barvy a motivy, takže ji lze použít i jako doplněk na pohovku nebo do „čtecího koutku“.
  • Vlněné: Přikrývky s tradicí – i tak můžeme nazvat přikrývky vyráběné z vlny. Patří ke špičce oblíbenosti, a to i přes speciální údržbu. Tento typ si zachovává především paletu přírodních odstínů, ale výjimkou nejsou ani zajímavé vzory.
  • Polyesterové: Deky a plédy ze syntetických materiálů se vyznačují vysokou odolností, snadným čištěním a velkou rozmanitostí vzorů a stylů. Mohou mít i vyšší vlas a plyšový omak

Připomínáme, že je důležité sledovat etikety výrobků a dbát na jejich doporučení při používání čisticích prostředků! Jinak i drahá a kvalitní deka ztratí svůj unikátní vzhled a funkčnost.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení