Aromaterapie: Oblíbené vůně pro lepší spánek 

Jak pomocí esenciálních olejíčků vykouzlit krásné sny?
Elegantní povlečení SCANquilt

Kvalitu spánku ovlivňuje mnoho faktorů. Výběr správné matrace, polštáře, ložního prádla, světlo, hluk nebo teplota v místnosti. Často si však neuvědomujeme, že zdravý spánek mohou pomoci navodit také vůně. Které z nich Vás naladí na správnou spánkovou vlnu a jak je zařadit do své večerní rutiny?

Vůně ovlivňují všechny aspekty našeho života, dokonce i spánek, protože vůně jsou vnímány po celý den. Vůně se stávají součástí naší emocionální paměti, takže když něco cítíme opakovaně, naše vzpomínky se vybaví. V této souvislosti je zajímavý výzkum z univerzity v Heidelbergu, který ukázal, že příjemné vůně vedou dokonce k libým snům.

Věděli jste, že?
Schopnost reagovat na pachy a vůně je jednou ze základních funkcí našeho těla. Od nepaměti zachraňuje lidem život, například v případě požáru. Důležitost vůní a jejich vliv na člověka si uvědomovaly již starověké civilizace. Před tisíci lety se v Egyptě, Číně, Indii a Řecku používaly éterické oleje při přípravě pokrmů, masážích, vonných koupelích, obřadech a rituálech.

Jaký aroma olejíček je vhodný pro lepší spánek?

Problémy se spánkem bývají často způsobeny stresem nebo úzkostí, což jsou komplikace, se kterými Vám může aromaterapie pomoci. Výběr vůně je ryze individuální, ovšem odborníci doporučují několik základních vůní, které jsou pro spánek prospěšné. Patří mezi ně například:

  • Levandule – zklidňuje myšlení, zpomaluje a prohlubuje dech.
  • Heřmánek – uvolňuje tělo i mysl, navíc působí protizánětlivě a zmírňuje křeče.
  • Růže – zmírňuje stres a podporuje proces ukládání informací během spánku.
  • Kadidlo – zklidňuje mysl, prohlubuje dýchání a zmírňuje bolest.
  • Ylang-ylang (sladká tropická vůně) – uklidňuje mysl a přináší úlevu od úzkosti.
  • Jasmín – eliminuje neklid a zlepšuje kvalitu spánku.

LEVANDULOVÝ TIP
Levandule se v sušené formě používá jako osvěžovač vzduchu, který lze umístit v malém sáčku do skříně, zásuvky, polštáře nebo jen uložit v určité místnosti bytu či domu. V obývacím pokoji ji můžete snadno schovat do dekorativního povlaku na polštář, který zdobí pohovku.

VOŇAVÝ TIP
Nemusíte si vybrat jen jednu konkrétní vůni. Vyzkoušejte například směsi esenciálních olejů určené pro relaxaci, uvolnění stresu a pro klidný spánek. Nebo se jen přitulte ke svému partnerovi. Výsledky studie z roku 2020 odhalily, že vůně partnera zlepšuje kvalitu spánku o více než 2 %, což je stejně efektivní účinek jako má třeba melatonin v tabletách.

Jak se aromaterapií připravit na vydatný spánek?

Existuje mnoho způsobů, jak se díky vůni připravit na dobrý spánek. Můžete si dopřát voňavou koupel, požádat partnera o aromatickou masáž nebo si na pulzující místa na těle aplikovat několik kapek esenciálního oleje. Díky difuzéru se éterické oleje rovnoměrně rozptýlí do vzduchu, vytvoří příjemnou atmosféru a uvolní specifické vlastnosti oleje.

Na trhu je však mnoho difuzérů:

  • ultrazvukové difuzéry rozkmitávají molekuly vody, čímž vytváří jemnou mlhu, která zvlhčuje vzduch a odnáší s sebou i kapičky vonného olejíčku. Jsou tiché, řada z nich navíc umožňuje řídit intenzitu vůně a lze je nalézt v různých designových provedeních,
  • nebulizační difuzéry nejsou pro uvolňování vůně během spánku příliš vhodné, neboť aroma může být příliš intenzivní – pracují totiž na principu rozstřiku čistých vonných esencí,
  • klasická aromalampa je vhodná pro olejíčky, kterým nevadí vyšší teplota. Nezapomeňte však svíčku před ulehnutím zhasnout,
  • tyčkový aromadifuzér je báječným řešením pro ty, kteří nechtějí v ložnici elektronické přístroje. Snadno si určíte intenzitu vůně přidání či odebráním tyčinek. Nezapomeňte do nich používat jen 100% přírodní vůně a vonné kompozice.

Věděli jste, že?
Vědci zjistili, že citlivost na vůně se během dne mění v závislosti na našem cirkadiánním rytmu. Čich je nejsilnější večer kolem 21:00 a nejslabší v noci.

Používáte vůni jako pomoc při usínání? Dejte nám vědět, která z nich Vás běžně přenáší do říše snů a čím nejraději provoňujete svůj domov.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení