Vyspěte se dosytosti v každém ročním období 

Spánková sezóna zahájena

Pro zdravý spánek je důležité umět si vybrat kvalitní postel, rošt, matraci, polštář, přikrývku nebo povlečení. Výběr materiálů je ve skutečnosti ovlivněn ročním obdobím. Není divu – naše tělo má jiné nároky v zimě a jiné v létě nebo v přechodných ročních obdobích. Jak tedy vybrat ložní prádlo podle konkrétní sezóny?

Co se děje s naším tělem během spánku?

Kvalitu spánku ovlivňuje mimo jiné také naše vnitřní teplota. Když se tělo odebere do říše snů, fyziologické procesy se automaticky zpomalí, což vede k přirozenému poklesu tělesné teploty. To je také důvod, proč mohou lidé pociťovat náhlý chlad i po krátkém zdřímnutí, během něhož se nepřikryjí žádnou přikrývkou či dekou.

Tepelný diskomfort také zkracuje fázi hlubokého spánku, která je nesmírně důležitá pro obnovu energie a všech klíčových funkcí organismu včetně imunitního systému. Nesprávně zvolená přikrývka či teplota v místnosti může způsobit pocení, vyvolat špatné sny, a tím i poruchy spánku, časté probouzení během noci nebo příliš časné vstávání.

Věděli jste, že?
Tepelná nepohoda může být obzvlášť kritická hlavně pro fázi REM, tedy fázi snění, kdy je náš mozek nejaktivnější. Paradoxně se v této části spánku naše tělo vůbec nepotí, a tudíž nemůže snížit svou teplotu, pokud se pod peřinou příliš zahřeje. Proto se tělo musí chtě nechtě probudit ze spánku, aby se mohlo potit, a tím se ochladit. Fáze REM je velmi důležitá kvůli přenosu informací z krátkodobé do dlouhodobé paměti. Pokud se tedy probudíte během této fáze odpočinku, může to narušit plynulou obnovu kognitivních funkcí mozku.

Sezónní nebo celoroční přikrývka?

Termoregulaci našeho těla během spánku do značné míry ovlivňuje nejen teplota v místnosti, ale také samotný materiál lůžkovin. Je důležité zajistit organismu buď dostatečné teplo, nebo „odvětrávání“ v nejteplejších obdobích. To platí zejména pro přikrývky, protože během spánku pokrývají téměř celé naše tělo, takže je vybírejte podle stupně hřejivosti. Většina výrobců je dělí na lehké letní přikrývky, celoroční přikrývky a zimní hřejivé přikrývky.

V našem klimatickém pásmu si jen stěží vystačíte s jedním typem přikrývky po celý rok. Záleží na teplotě v interiéru a typu člověka – někomu je teplo stále, jiný potřebuje ponožky a teplé pyžamo při běžných nočních teplotách.

Věděli jste, že?
Ženy mají jinou termoregulaci než muži? Pokud tedy sdílíte postel jako partneři a máte rozdílné požadavky na optimální teplotu během spánku, určitě si pořiďte dvě samostatné příkrývky s různými stupni hřejivosti, a ne jednu partnerskou.

Když se potíte jen při pohledu na postel

Pokud nám příroda nadělí tzv. tropické noci (kdy teplota neklesá pod 20 °C), je nejlepší použít co nejtenčí přikrývky. Některé letní přikrývky lze použít i v přechodném období během teplejších jarních a podzimních nocí. Dobře Vám poslouží například přikrývka Classic Light, která je vhodná i jako celoroční pro odolnější osoby, které dávají při spaní přednost nižším teplotám.

Pokud jde o ložní povlečení, vybírejte materiály, které jsou měkké, prodyšné a odvádějí pot. Ideální je v tomto ohledu zejména bavlněné ložní povlečení Satén Tencel, které je lehké jako vánek. Jedná se o přírodní materiál s vynikajícími termoregulačními vlastnostmi. Zároveň je vhodné i pro alergiky nebo osoby s citlivou pokožkou, která je v létě ještě více namáhána.

TIP
Je výhodou, pokud je materiál v létě příjemně chladivý na dotek. V takovém případě zvolte bavlněné saténové povlečení, které je lehčí a měkčí než klasické povlečení z hladké bavlny.

Když přijdou proměnlivé dny…

V každém ročním období, zejména však na jaře a na podzim, kdy teplé dny střídají chladnější noci, můžete použít přikrývky s celoroční hřejivostí a povlečení z hladké bavlny, bavlněný jersey nebo damašek.

Povlečení z hladké bavlny je stálicí v našich ložnicích, která Vám bude sloužit dlouhá léta i při méně šetrném zacházení. Bavlněná pletenina povlečení Jersey je měkká, splývavá a velmi příjemná na dotek. Damaškové povlečení je to nejlepší, co Vám můžeme nabídnout. Jedná se o velmi hustě tkanou látku vyrobenou z nejjemnějších přízí dlouhovlákné česané bavlny, která patří k těm nejlepším na trhu.

Pro příznivce tradičních péřových výrobků jsou v nabídce také luxusní péřové přikrývky s 90 – 100% podílem prachového peří, které velmi dobře pohlcuje vlhkost během spánku a udržuje přirozenou teplotu těla. V našich přikrývkách se používá pouze nové peří a díky jeho sterilizaci při teplotě 110 °C je zdravotně nezávadné.

Když vám běhá mráz po zádech…

Pro chladnější roční období vybírejte přikrývky s vysokou hřejivostí, například s výplní z dutých polyesterových vláken. Ta jsou vyplněna vzduchem, který působí jako přírodní izolant, takže přikrývky z tohoto materiálu jsou velmi hřejivé.

Pro skutečně vysoký tepelný komfort jsou vhodné přikrývky se silnější vrstvou výplně tvořené pevným spojením dvou přikrývek, mezi nimiž vzniká izolační vzduchová kapsa. S přikrývkou THERMO PLUS a nejhřejivější COMFORT THERMO Vám zcela jistě zima nebude.

Bavlněný flanel je jasným vítězem mezi materiály zimního ložního povlečení, protože je nejen měkký a prodyšný, ale také dobře hřeje. Díky jemnému vlasu, který vzniká počesáním tkaniny je také neskutečně hebký na dotek.

Co je dobré si zapamatovat

  • Tepelná pohoda výrazně ovlivňuje kvalitu našeho spánku, a tedy i fyziologické procesy v našem těle.
  • Při výběru ložního prádla a lůžkovin se řiďte vlastnostmi konkrétních materiálů s ohledem na roční období.
  • Vysoká hmotnost nemusí znamenat nejvyšší hřejivost, při koupi přikrývky se podívejte i na složení výplně.
62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení