Těší mě, moje jméno je FLANEL

Čas na hřejivé a hebké povlečení

Měkké, jemné, hřejivé a ideální na zimu – takové je flanelové povlečení. Každý, kdo měl možnost se jím přikrýt, ví, že v zimních měsících je to ta nejlepší volba. Flanel Vás rozhodně nenechá „chladnými“ a zaručeně zahřeje. Čemu za to vděčí? Proč v tomto ročním období vsadit na flanelové povlečení?

(Nejen) pro zimomřivé

Když se řekne flanel, jedna z vlastností, která ho charakterizuje se stane dominantní. Je to hřejivost. Flanel je totiž tkanina, která se vyznačuje vynikající tepelnou izolací – dokáže nejen rychle zahřát, ale také dlouho udržet teplo. Tuto schopnost má díky specifickému výrobnímu procesu.

Je vyrobena ze 100% přírodní bavlny, ale s dodatečnou úpravou, tzv. počesáním. Tímto postupem získá tkanina na jedné nebo obou stranách „vyšší hřejivý vlas“. Ačkoli se jako hlavní materiál používá bavlna, mezi alternativy patří vlna, viskóza a také syntetické materiály. Ložní povlečení však vyrábíme pouze z bavlny.

TIP
Dbejte na složení ložního prádla, ale také na jeho gramáž. Kvalitní povlečení by mělo mít gramáž alespoň 160 g/m².

Hustě tkané, ale prodyšné

Flanelové povlečení se vyrábí z velmi hustě tkané příze v plátnové vazbě. Mezi vlákny nejsou téměř žádné mezery. Přesto je flanel velmi prodyšný (také dobře savý), umožňuje pokožce během nočního odpočinku volně dýchat a zároveň ji nezapomíná příjemně zahřívat. To z něj dělá ideální materiál pro vybavení ložnice v zimních měsících.

Zahřeje i pocitově

Představte si situaci – jste venku, a přestože teploměr ukazuje kolem 0 °C, máte pocit, že je několik stupňů pod nulou. Nejen počasí, ale i flanel lze vnímat na pocitové úrovni. Další vlastností je jeho hebkost. Vzhledem k tomu, že povrchovou úpravu tkaniny tvoří jemný a hustý vlas, je to přesně ten materiál, do kterého se chcete zabalit.

Věděli jste, že?
Už v 16.–17. století se lidi do flanelu „zakutávali“, protože to byla teplejší varianta vlny a zimy byly tuhé. Díky hřejivosti a odolnosti materiálu si flanelové oblečení našlo příznivce v různých částech světa – praktické využití našlo u vojáků, ale díky typickému kostkovanému potisku se postupně stalo oblíbeným módním doplňkem.

Kostkovaný materiál?

Ačkoli je známý především v této podobě, jedná se o tkaninu, která může mít jakýkoli potisk. Pokud Vám tedy vyhovují vlastnosti flanelového povlečení, ale máte obavy z estetické úpravy, děláte to zcela zbytečně. Ať už je styl Vaší ložnice jakýkoli, můžete si toto hřejivé ložní prádlo přizpůsobit podle něj – barvami, vzory nebo různými motivy.

Jak je to s péčí?

Flanelové povlečení má další plus – a to, že jej nemusíte žehlit. Abyste se vyhnuli případným mínusům, stačí dodržovat základní pravidla údržby:

  • Perte ho dle symbolů na všité etiketě
  • Před každým praním dejte povlečení naruby – zajistíte tím stálost barev a trvanlivost materiálu

Flanel je na prvním místě zejména v chladnějších měsících, protože mezi ostatními materiály na lůžkoviny vyniká jeho jemnost, hebkost a schopnost udržet teplo.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení