Ubrusy: Mají v dnešní domácnosti svoje místo? 

Bohaté na historii, ale i funkčnost

V kuchyni se v minulosti připravovaly pokrmy, ale její funkce byla také reprezentační. Přijímaly se v ní návštěvy, domlouvaly se sňatky a představovala místo pro sváteční i smuteční události. Ubrusy se vybíraly podle konkrétní příležitosti a nesměly chybět při společném stolování a debatách. Je úžasné, že i po takové době mají ubrusy v našich domácnostech své místo.

Ubrus tvůrcem atmosféry

Hostiny a významné události, jako jsou svatby, oslavy výročí a společenské akce, mají mimo jiné společné to, že důležitý je první dojem, který v tomto případě tvoří prostírání a výzdoba stolu.

Představte si, že pozvete přátele k sobě domů. Stylově prostřený stůl ohromí hosty hned při jejich příchodu. Stačí jen vybrat ubrusy, prostírání a dekorace v kuchyni dle ročního období. Vaše jídelna či jídelní kout budou hned útulnější!

Ubrusy našich babiček

Ubrusy našich babiček měly funkční a dekorativní funkci, ale také slavnostní a obřadní charakter. Hospodyňky používaly ubrusy pro všední dny, výjimečné dny a události, ať už to byly Velikonoce, Vánoce, hody, křtiny, nebo obřady v domě smutku. Podle typu příležitosti se materiálově lišily, byly vyšívané nebo barevně odlišené. Vaše babička určitě měla doma hned několik ubrusů, které si vyšívala po večerech.

Věděli jste, že?
Ubrusy byly v historii spíše sváteční záležitostí. Například v 15. a 16. století většinu vypěstovaných plodin odevzdávali poddaní hospodáři. Jejich strava tak byla jednoduchá a chudá stejně jako jejich stolování. Panské hostiny se naproti tomu skládaly z 15 až 20 pokrmů a podávaly se na bílých ubrusech s damaškovým vzorem nebo na damaškových ubrusech s modrými tkanými pruhy. Až s příchodem levnější výroby v  19. a 20. století se ubrusy rozšířily do domácností všech sociálních vrstev a staly se zcela běžnou součástí stolování.

Podléhají ubrusy trendům?

Ubrusy se přizpůsobují trendům, zejména pokud jde o jejich vzhled, materiály a rozměry. Zatímco některé materiály získaly punc nadčasovosti a dnes jsou již tradiční (damašek, len, ale i bavlna), jiné si našly cestu do moderních domácností 21. století (zejména teflonové ubrusy).

Do popředí se dostaly kuchyňské ubrusy vyrobené ze 100% polyesteru nebo ze směsi polyesteru a bavlny. Ty z čisté bavlny jsou na ústupu, a to z ryze praktických důvodů – převažují výhody tkanin s nešpinivou úpravou.

Jaké výhody nešpinivých ubrusů to jsou?

  • Vylitý nápoj stačí setřít hadříkem, protože se tekutina nevpíjí.
  • I případné nečistoty většinou vyřeší navlhčený hadřík nebo kuchyňská utěrkaodpadá tak časté praní.
  • Materiál odpuzuje nejen tekutiny, ale disponuje i zvýšenou odolností vůči mastnotě.
  • Navzdory speciální úpravě nevypadá prostřený stůl uměle (gumové ubrusy jsou funkční, ale ne estetické, což je velký rozdíl).
  • Nemusíte se obávat „žmolkování“.
  • Počítat můžete s trvanlivostí barev.
  • Díky umělým vláknům kuchyňské ubrusy po vyprání rychle schnou a jejich údržba je obecně velmi snadná.

Ubrusy se vrací na výsluní

Je to překvapivé, ale ubrusy se hodí i k minimalistickému stylu bydlení. A nemusí jít jen o bílé ubrusy – i s barevnými ubrusy se dá vhodně pracovat. Struktury, vzory, barvy… S tím vším můžete svou kuchyň rozzářit. Chce to mít smysl pro detail a doladit prostírání a stolní dekorace. Stejně jako popustit uzdu své fantazii.

Koneckonců nejen sezonní a sváteční ubrusy mohou vykouzlit požadovaný výsledek. Jednobarevný, takzvaný podkladový ubrus, který slouží jako základ pro předměty, které mají na stole vyniknout – může to být i designová sada nádobí a příborů, zútulní moderní stůl se skleněnou deskou. Nezapomeňte, že i nenápadný ubrus může být strůjcem nápaditého prostoru.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení