ReNOVÉ: Předěláváme obývací pokoj 

Malý obývací pokoj vs. velký obývák

Každý z nás čas od času zatouží po změně svého obývacího pokoje. Vymalovat, vyměnit nábytek, položit nové koberce… To všechno jsou finančně i časově náročné úkoly, se kterými si ne každý hravě poradí. Ukážeme Vám, že i bez kompletní rekonstrukce můžete žít v moderním a pohodlném interiéru. Stačí se zaměřit na maličkosti!

Jaký styl bude mít Váš obývák?

Nejprve se zamyslete nad stylem Vašeho interiéru. Vyznění pokoje by totiž mělo korespondovat s  Vaší osobností. Někdo preferuje minimalismus, jiný se naopak cítí dobře ve společnosti barevných a výrazných doplňků. Pokud máte rádi klid, pohodu a přírodní prvky, severský styl Hygge je pro Vás to pravé!

Myslete na detaily – ty totiž tvoří celek

Pokud Vás tedy zajímá, jak zařídit obývací pokoj bez nutnosti rekonstrukce nebo kompletní výměny zařízení, odpověď je jednoduchá – doplňky, dekorace a bytový textil. Jejich správný výběr určí celkový charakter interiéru.

I v moderních interiérech mají své místo záclony (bez vzoru, z hladkého materiálu), koberce nebo deky a plédy. Poslední jmenované již neplní pouze funkční úlohu, ale ležérně položené na sedačku či na oblíbeném křesle jsou stylovým doplňkem.

Dekorační polštáře jsou malým zázrakem – šmahem změní atmosféru celého obývacího pokoje, dodají šmrnc i starší sedací soupravě a při lenošení se o ně můžete pohodlně opřít. Není proto divu, že poptávka po nápaditých polštářcích rok od roku roste. Doma můžete mít více sad dekoračních návleků, které jen povléknete na výplňové polštářky, nezabírají téměř žádné místo a jsou vždy po ruce.

Vtiskněte svému obývacímu pokoji jedinečného ducha uměleckými díly. Velmi efektní jsou zarámované retro plakáty, velkoformátové fotografie přírody či malby na blind rámu (to jsou ty bez dekoračního rámu). Nebojte se nechat si zvětšit svou oblíbenou fotografii, vzít do ruky štětec nebo si pověsit do obýváku neotřelý kousek – vyšívaný gobelín. Váš prostor se zaplní tou správnou energií!

Pokojové rostliny přináší do obýváku pocit hřejivého zabydlení. I stroze zařízený interiér s nimi působí přívětivě. Co byste řekli na fíkus lyrovitý, marantu žebernatou nebo mimořádně nenáročnou a léčivou Aloe vera?

Tip:
Pokojové květiny čistí a zvlhčují vzduch, chytají prach a zmírňují stres. Své místo mají v celém bytě – dokonce i v ložnici!

Jak zařídit malý obývací pokoj?

Barvy – volte světlé odstíny, ale pokud nechcete, aby působily sterilně, kombinujte různé materiály nebo prvky s různými povrchovými úpravami. Útulněji bude působit například barevná kombinace tón v tónu doplněná výraznějším motivem dřeva. Své místo si zde najdou i vysoce lesklé a zrcadlové povrchy, tentokrát však dbejte na střídmost – měly by odrážet tu část obývacího pokoje, která není zahlcena nábytkem a množstvím předmětů, jako je například knihovna.

Sedací souprava – správné rozměry a tvar sedací soupravy jsou v obývacím pokoji v bytě či v malém domku klíčové. Rohové varianty jsou mimořádně praktické – doporučujeme znásobit jejich funkčnost a dopřát si model s úložným prostorem nebo příležitostným lůžkem pro návštěvy. Pohovka na nožičkách udělá interiér vzdušnějším, stejně jako čalounění bez vzorů a barevných kombinací. Pokud potřebujete více místa k sezení, zkuste křeslo nahradit stylovým taburetem. Absence jeho opěradla také pomůže zabránit zahlcení interiéru.

Nábytek – úložné prostory jsou v obývacím pokoji nutností, ale při jejich výběru nezapomeňte na to, aby obývací pokoj „dýchal“. O to se postará komoda a televizní skříňka na nožičkách, na kovové konstrukci nebo zavěšená na stěně. Obecně je lepší vyhnout se velkým sestavám. Výjimkou je nábytek na míru, který navzdory korpusu až ke stropu paradoxně nedělá z obývacího pokoje stísněný prostor. Může to být například knihovna nebo vysoké skříňky, které z obou stran lemují dveře, ideálně ve stejném dekoru. Co se týče konferenčního stolku, v menším interiéru budou praktické i designové modely, které lze do sebe zasunout a kdykoli tak změnit jejich velikost.

TIP
Jednoduchost čistých linií se skvěle hodí do obývacího pokoje v malém bytě. Vždy ale působí lépe, pokud hranaté tvary doplníte „kulatým protipólem“ – kulatou lampou, obrazem nad pohovkou, konferenčním stolkem nebo válcovým polštářkem.

Osvětlení – jedno centrální svítidlo nestačí. Pokud vsadíte na lustr, závěsné stropní svítidlo nebo bodová světla v hlavní roli, zaměřte se také na další úroveň osvětlení. Může mít podobu zajímavé stolní lampy na komodě nebo vysoké stojací lampy u pohovky, kterou oceníte při čtení.

TIP
Pokud televizor zavěsíte na stěnu, získáte kromě vzdušnosti interiéru i další prostor pro doplňky
a dekorace kolem něj. Neměl by se ale stát dominantou místnosti, rovněž dbejte na uschování kabelů.

Jak zařídit velký obývací pokoj?

Barvy – světlé, pastelové, syté i tmavé – být odvážnější je ve velkém prostoru povoleno. Abyste se vyhnuli přílišné kombinaci, smíchejte maximálně tři barvy (akcenty v podobě jejich příbuzných odstínů mají zelenou). Podlaha může být klidně elegantní tmavá, stěny „drsnější“, například z pohledového betonu, kamenného obkladu, velkoformátové dýhy nebo dekorativní omítky. Zde se skvěle uplatní harmonie kontrastů – to, co má strukturu (stěny, pohovka), by mělo být zjemněno (jemným nástěnným obrazem, plédem na gauči) to, co má tmavou barvu, by mělo být zesvětleno (nábytkem, bytovými doplňky, pokojovými rostlinami atd.).

Sedací souprava – proč ji nepředsunout do prostoru? Nebojte se z ní udělat ústřední bod uprostřed místnosti. Zkuste ji orientovat tak, abyste při sezení nebyli otočeni zády ke vchodu do obývacího pokoje. Velký prostor snese velkou pohovku, ale sázka na jednotlivé kusy nábytku k sezení může být z hlediska designu zásadní. Uvidíte, že se Vám bude líbit výsledek dvou vícemístných pohovek doplněných vizuálně odlišnými křesly. Samostatným místem k odpočinku tentokrát nemusí být jen křeslo, ale také lenoška nebo stylový divan.

Nábytek – pokud je obývací pokoj velký, neznamená to, že jeho stěny musí být zaplněny úložnými prostory. Ano, komoda nebo skříňka pod televizí mohou být větší, ale je tu i prostor pro další skryté úložné prostory. Zde si však můžete dovolit více ve smyslu designových polic a vitrín. Dovolte jim, aby na první pohled zaujaly svým vzhledem, například atypickým řešením, neobvyklou kombinací materiálů a podobně.

Tip:
Pokud si nemůžete dovolit ikonické kousky od designérů, ale nechybí Vám odvaha při zařizování, s pomocí různých návodů si můžete jedinečný kus nábytku vytvořit sami. Přehoďte přes něj pléd, naaranžujte polštářky a Váš kousek bude přímo kouzelný!

Osvětlení – nechte vyniknout centrální osvětlení nad konferenčním stolkem, ať už velikostí, nebo stylem. Prostorný obývací pokoj si však žádá mnohem více svítidel. Nepodceňujte vícezónové osvětlení, díky němu může interiér projít výraznou změnou stisknutím vypínače.

Tip na závěr:
Při návrhu Vašeho nového obývacího pokoje postupujte krok za krokem. Změny byste totiž měli promyslet do posledního puntíku, což obnáší víc než jen sladění nového nábytku a doplňků. Myslete na harmonogram prací, instalací a všech dekoračních činností. Nový obývací pokoj je pro většinu domácností velká investice, ale přinese Vám vysněný prostor, ve kterém se budete cítit příjemně.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení