Pokojové rostliny vhodné do ložnice

Víte, které vybrat pro zdravý a klidný spánek?

Dříve panoval názor, že pokojové rostliny do ložnice nepatří, protože by nás mohly připravit o kyslík. Pokud si však ze svého pokoje na spaní neuděláte doslova džungli a vyberete si vhodné rostliny, jsou vaše obavy zbytečné. Naopak květiny v ložnici pomohou vyčistit a zvlhčit vzduch, což zlepší váš spánek.

Bio čištění vzduchu díky rostlinám

V době, kdy stále častěji utíkáme do přírody a rádi si ji bereme i domů, je dobré si uvědomit, že rostliny neslouží v našich domovech jen jako dekorace. Kromě toho, že filtrují znečišťující látky ze vzduchu a uvolňují kyslík zpět do vzduchu, jej také denně zvlhčují. To je užitečné zejména ve vytápěných nebo naopak klimatizovaných místnostech. Pokojové rostliny však mají mnohem více pozitivních vlastností. Pokud víte, kterou z nich si vybrat, pomohou vám zvýšit produktivitu, zmírnit stres, uklidnit vás, zlepšit vaše celkové zdraví, přinést štěstí, nebo doslova rozzářit prostor.

Do ložnice se hodí druhy, které odstraňují ze vzduchu škodlivé látky vyskytující se například v nábytku, lepidle, čisticích prostředcích nebo cigaretovém kouři. Snižují také účinky elektromagnetického záření, zvlhčují vzduch a přispívají ke klidnějšímu a zdravějšímu spánku.

Benefity pokojových rostlin v interiéru:

  • zvýšení produktivity
  • zmírnění stresu
  • zklidnění organismu
  • celkové zlepšení zdraví
  • oživení prostoru
  • navození pozitivních emocí a štěstí

Věděli jste, že?
Sušené květiny do ložnice nepatří. Podle feng-šuej jsou symbolem stagnující energie, kterou ve svém okolí rozhodně nechcete. Mohou vám dokonce ztížit fungování v přítomném okamžiku, protože vás mohou neustále vracet do minulosti. Naopak živé květiny nebo pokojové rostliny mohou do vaší oázy klidu vnést pozitivní energii a mohou také zlepšit váš partnerský vztah, protože symbolizují život.

Jaké rostliny do ložnice tedy vybrat?

Tchynin jazyk (Sansevieria trifasciata)

Kdybyste si měli vybrat jen jednu rostlinu, byl by to tchynin jazyk. Odstraňuje ze vzduchu benzen, toluen, xylen, formaldehyd a trichlorethylen. Navíc je to nenáročná rostlina, která přežije v jakýchkoli podmínkách. Daří se jí na světle i ve stínu a stačí ji zalévat jednou za dva týdny. Je to také ideální rostlina pro začátečníky nebo workoholiky.

Lopatkovec květnatý (Spathiphyllum)

Další nenáročnou rostlinou, která dokáže ze vzduchu odstraňovat těkavé organické látky (např. rozpouštědla), ale také plísně, je lopatkovec. Díky svým vlastnostem je vhodný do domácnosti alergiků a astmatiků, kterým pomáhá zmírnit příznaky. Lopatkovec preferuje filtrované světlo nebo polostín a mírnou vlhkost. Za vaši péči se vám odvděčí krásnými bílými květy.

Břečťan popínavý (Hedera helix)

Ačkoli se nejedná o typickou pokojovou rostlinu, je skvělou volbou pro čištění vzduchu. Dokáže odfiltrovat formaldehyd nebo xylen, které se vyskytují například v čisticích prostředcích nebo barvách, ale také plísně, prach a kouř. Nejlépe se mu daří na slunci, ale může přežít i ve stínu. Pozor však na přemokření – v takovém případě hrozí žloutnutí a opadávání listů.

TIP
Pokud se vám líbí boho styl, můžete si také zavěsit nějaké rostliny do vlastnoručně vyrobeného držáku z makramé. Například břečťan je pro to ideální.

Levandule (Lavandula)

I když se jí daří spíše venku, při správné péči zkrášlí a provoní i váš domov. Potřebuje dostatek světla a nízkou vlhkost. Když její květy odkvetou, nechte ji přezimovat venku a přeneste ji dovnitř, až znovu vykvete. Pokud se jí u vás líbí, pomůže vám uvolnit se, zbavit se stresu a navodit klidný spánek.

Palma areková (Dypsis lutescens)

Palma vnese do vašeho domova závan exotiky. Může dorůst až do výšky dvou metrů, ale pokud nemáte dostatek místa, pěstujte ji v menším květináči – omezíte tím její růst. Dává přednost filtrovanému světlu, v létě potřebuje častou zálivku a doporučuje se také postřik listů. Na oplátku zvlhčuje vzduch, odstraňuje škodliviny a je jednou z rostlin, které v noci vylučují kyslík.

Aloa pravá (Aloe vera)

Další rostlinou, která v noci produkuje kyslík, je aloe. Spolu s tchyniným jazykem nebo lopatkovcem se dostala na seznam nejlepších rostlin pro čištění vzduchu, který sestavila NASA. Péče o ni je snadná – potřebuje pouze slunce (v létě však ne přímé) a málo vody – bez zalévání vydrží až tři týdny. Kromě čištění vzduchu poskytne také první pomoc. Šťáva z jejích listů pomáhá při popáleninách nebo odřeninách.

Sarracenie (Sarracenia)

I když z jiného důvodu než předchozí, můžeme mezi pokojové rostliny vhodné do ložnice zařadit také sarracenii. Jedná se o masožravou rostlinu, která zajistí dobrý spánek zejména za letních nocí, protože odpuzuje komáry a další dotěrný hmyz. Sarracenia má ráda přímé slunce a vysokou vlhkost. Ideální je zalévat ji dešťovou nebo destilovanou vodou a chránit ji před průvanem.

Tip na závěr
Máte ve své ložnici rostliny, ale přesto byste chtěli ještě větší spojení s přírodou? Oživte svůj pokoj dekorativními polštáři, plédy nebo ložním povlečením s přírodním motivem. Vzor velkých zelených listů je v současné době velkým hitem. Chybu však neuděláte ani s méně nápadnými vzory, jako jsou podzimní listy nebo luční květy.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení