Japandi styl: Skandinávské prvky v japonské čistotě 

Nechte se okouzlit přírodními materiály a minimalismem

Kombinace skandinávského a japonského stylu bydlení přinesla před několika lety styl Japandi, který je v současnosti opět ve velké oblibě. Láká svou čistotou, jednoduchostí a útulností. Lichotí velkým domům i menším bytům, umí být střídmý i noblesní. Praktický styl, který jen tak nevyjde z módy.

Uvažujete nad změnou stylu svého bydlení? Kdo ví, třeba by mohl být Japandi styl ten pravý. Pojďme si spolu projít charakteristické body, podle kterých japonsko-skandinávský styl zaručeně poznáte.

Rozehrajte tóny jemných barev

Jemné zemité tóny, jako jsou béžová, hnědá, tělová, karamelová nebo šedá, Vás spojí s přírodou a do domácnosti vnesou pověstný skandinávský klid. Červená barva odkazuje na Japonskou historii.

Mnohé kousky nábytku a dekorací potěší nejen přívětivým odstínem, ale také svou zajímavou texturou přitahující pozornost. Skvěle vedle sebe vypadají hladké dekorační polštářky a polštářky s výraznou tkanou, pletenou nebo vyšívanou strukturou. Nebojte se s nimi proto experimentovat.

Náš tip:
Prozkoumejte naši nabídku vyšívaných návleků na dekorační polštářky ART COLOURS. Zajímavé geometrické tvary v barvách, které se báječně hodí do Japandi stylu. Náročná výšivka přitahuje pozornost a dodá Vaší sedačce nový vzhled.

Odstíny charakteristické pro Japandi můžete do interiéru zakomponovat několika způsoby. Kromě výběru správného nábytku, podlahy a barvy stěn se zaměřte také na stylové doplňky. Do Japandi se výborně hodí sušené rostliny, dřevěné nebo ratanové boxy a skřínky, plédy z přírodních materiálů, dekorační povlaky či unikátní umělecká díla v podobě gobelínu.

Obklopte se přírodními materiály

V rámci materiálů je Japandi styl poměrně otevřený různým experimentům. Základ ale představují přírodní materiály jako dřevo, ratan a kámen. Ty můžete navzájem kombinovat a užívat si unikátního efektu. Jejich výhodou je také to, že v interiéru vytvářejí hřejivou atmosféru.

Z bytového textilu se skvěle hodí povlečení ze 100% bavlny nebo lnu. Právě lněné povlečení se svou charakteristickou strukturou skvěle zapadá do Japandi ložnic.

Naopak se vyhýbejte chladným materiálům, jako jsou kov nebo sklo. Do interiéru je můžete zakomponovat, ale spíše v podobě menších dekorací, než velkých solitérů.

Upcyklace, recyklace a udržitelnost

Styl Japandi je známý svým využíváním přírodních materiálů a není mu cizí ani recyklace či upcyklace. V domácnosti zařízené v tomto trendu se nemusíte bát použít starší dekorace, které jste si přinesli z dřívějšího domova, případně od prarodičů. Pokud by Vám v interiéru neseděly, stačí je jen mírně upravit – například přemalovat rámečky obrazů. Stejně jako Hygge styl, je i tento styl především o tom, že se máte obklopit užitečnými věcmi s duší, v jejichž společnosti Vám bude dobře.

Náš tip:
Navštivte pár bazarů a porozhlédněte se po půdách. Dozajista najdete dekorační kousky, které můžete oživit a přidat jim na atraktivitě. Třeba keramické vázy s reliéfním motivem květin ze 70. let se nyní prodávají za pár korun. Stačí je přestříkat bílou akrylovou barvou, naaranžovat do nich květiny nebo větvičky a máte nádherný kousek přesně ve stylu Japandi.

Základem je minimalistický nábytek

Nábytek bez výrazných barevných kombinací nebo komplikovaného dekoru je pro tento styl jako stvořený. Podporuje harmonickou energii prostoru, skvěle zapadá do celku a zajistí, že v interiéru nebude působit příliš křiklavě.

To, že má být nábytek minimalistický, ještě neznamená, že musí být nudný. Právě naopak. Nebojte se sáhnout po netradičních a asymetrických tvarech, směsi více materiálů nebo po futuristických kouscích, s nimiž si technologicky vyspělé Japonsko tak rozumí.

Náš tip:
Kromě designu si můžete hrát také s rozměry. V každé místnosti by měl být jeden, maximálně dva dominantní předměty, kterých si všimnete hned, jak do ní vejdete. V ložnici půjde o postel, v obýváku zase o sedačku. Dominantní prvek následně doplňte menším doplňkovým nábytkem a dekoracemi.

Nezapomínejte ani na domácí textil

Textil je alfou a omegou Japandi stylu. Přináší do něj útulnost, klid, pohodu a harmonii. Díky tomu působí dům nebo byt jako opravdový domov. V obýváku a ložnici by proto neměly chybět teplé plédy. Ty doplní postel i pohovku, a přitom Vám perfektně poslouží, když Vám bude zima. Deky využijete i v dalších místnostech, jako například v dětském pokoji, pokoji pro hosty či na terase za dlouhých letních nocí, kdy se Vám ještě nechce domů.

Spolu s dekami by v domácnosti neměly chybět ani dekorační polštáře, které poskytují designovou i praktickou funkci. Pohovku, křeslo, židli nebo postel zkrášlí, doplní i pozvednou na novou designovou úroveň.

TIP
Dekorační polštáře se hodí i do ložnice, jen je oblékněte do ložních návleků. Ty jsou ušité z příjemných materiálů, jaké znáte z našich povlečení. Povlak se postará o to, že se povrch polštáře tak snadno neušpiní. Prostě je vyperete, až budete převlékat postel.

S dekoracemi to nepřehánějte

Přestože v rámci Japandi můžete dekorovat více doplňky, neměli byste to s nimi přehánět. Tato směs japonského a skandinávského stylu má v sobě také charakteristické prvky dalších trendů, jako je například minimalismus. Od toho si propůjčuje čisté linie, jednoduchost a smysl pro pořádek.

Filozofie je založena na třech principech – harmonie, funkčnosti a klidu. Při výběru dekorací na tyto principy nezapomínejte a snažte se zvolit takové kousky, které Vám poskytnou kombinaci stylu a praktických funkcí. Do kategorie funkčních doplňků patří plédy a přehozy, povlečení, polštářky, lampy, úložné boxy a lavice, vázy nebo zrcadla.

Japandi místnost uvítá také zajímavé dekorace na stěnách ve formě obrazů nebo různých předmětů. Tapety jsou také povolené, ale při jejich výběru buďte opatrní. Snažte se zůstat v zemitých barvách a spíše v jednoduchých designech.

Japonci si potrpí na kvalitní zábavní elektroniku, která se vyznačuje futuristickým designem. Nebojte se zakomponovat do svého bytu i tyto high-tech prvky, jako je třeba výrazná soustava reproduktorů. Uvidíte, že si až kupodivu skvěle rozumí s romantickými prvky, které Japandi styl rovněž využívá.

Proč vsadit na Japandi styl?

Jedná se o moderní a nadčasový styl, který v sobě kombinuje skandinávskou hřejivost a japonský smysl pro minimalismus, přímost a střídmost.

  • Otevírá interiérvyužívá tlumené světlé odstíny, které opticky zvětšují a jakoby otevírají menší místnosti. Právě proto se hodí také do menších bytů, které bojují s nedostatkem místa a světla.
  • Vytváří harmonický prostor – ve svém domově se určitě chcete cítit příjemně. Japandi se stará o vytvoření příjemného prostoru plného pohody a dobré nálady.
  • Na své si přijde úplně každý – i přesto, že jej charakterizují konkrétní barvy a materiály, si ho můžete upravit a přizpůsobit přesně podle sebe a svých představ. Stačí jen zvolit správné doplňky a nezapomenout na měkký textil.

Jak se Vám Japandi styl líbí? Přečtěte si i další články o různých stylech v dekorování interiérů. Například náš oblíbený blog o severském Hygge nebo třeba barvě Peach Fuzz, kterou Pantone označilo za barvu roku.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení