Barvy v interiéru: Světlé odstíny pohody  

Jaký vliv na nás mají barvy v místnosti?

Víte, jaká barva se hodí do obývacího pokoje, jak vymalovat ložnici a čím rozzářit jídelnu? Letošní interiérové trendy radí sáhnout po barvách pohody – nebojte se světle béžové, šedé, bílé a jemných zemitých odstínů s lehce výraznějšími akcenty. Je nám jasné, že klidné tóny přírody se stanou jasným favoritem Vašeho domova. Přečtěte si s námi, jak tyto odstíny kombinovat, na co si dát pozor a jak se vyhnout přešlapům v interiérovém designu.

Roli hraje nejen sytost, ale i osvětlení

Vnímání barev je subjektivní a liší se u každého z nás. Je ovlivněno například velikostí barevného povrchu, jeho strukturou a také světlem, které na barevné plochy dopadá. Jakékoliv světlo v místnosti může změnit vyznění použitých odstínů, ať už je přirozené, nebo umělé. Stejná barva tedy vyzní jinak za soumraku, jinak při východu slunce nebo při osvětlení místnosti žárovkou.

Protože intenzita a úhel dopadajícího světla ovlivňují vnímání zvolených barev, můžeme se obecně řídit pravidlem, že teplé a světlé barevné tóny jsou vhodnější pro místnosti orientované na sever a východ, zatímco studené odstíny jsou vhodnější pro místnosti orientované na jih a západ.

Světlé barvy v interiéru

Nezapomínejte, že hlavním kritériem při výběru barev v jednotlivých místnostech domu je Váš vkus. Při rozhodování o „správném odstínu“ jej ale doprovázejí ještě dva další atributy:

  • Velikost místnosti – určitě dobře znáte nepsané pravidlo, že jasné barvy mají v malých prostorách své pevné místo. To však neznamená, že by se světlé barvy nehodily do velkorysejších prostorů. Tón v tónu, kdy se hlavní barva rafinovaně doplňuje s o něco světlejším či tmavším odstínem, je skvělým příkladem, jak s jasnými barvami zajímavě pracovat.

Koneckonců samotná bílá barva nabízí mnoho variant – její chladné či teplé podtóny lze navíc ovlivnit povrchovou úpravou (matná/lesklá) a samotným materiálem (hladký/strukturovaný).

  • Účel místnosti – přizpůsobte výběr barev tomu, k čemu se interiér využívá. Místnosti určené k relaxaci, odpočinku a spánku si žádají chladné odstíny, ale trendy v interiérovém designu dokazují, že jednoznačné favority lze určit pouze na základě znalosti individuálních preferencí majitelů – jejich vysněného bydlení i aktuálního životního stylu.

Barevný návrh interiéru podle místností

Bílá ložnice, hnědý obývací pokoj, modrý nebo růžový dětský pokoj, oranžová koupelna a kuchyně v imitaci dřeva – kdysi jasná volba, dnes už spíše nostalgie.

Barevné vzorníky jsou mnohem bohatší na odstíny a inspirace pro vybavení na nás číhá na každém rohu. Díky tomu můžete být kreativnější nejen při nákupu nábytku, dekorací a doplňků, ale také při vytváření barevného spektra, kterého dosáhnete jejich kombinací. U světlých odstínů to platí několikanásobně.

  • Obývací pokoj – společenský prostor, v němž trávíte hodně času, si zaslouží zohlednit psychologii barev. Nestačí se řídit univerzálním modelem. Měli byste si položit několik otázek. Jaké činnosti v místnosti nejčastěji provádíte? Kolik času v ní trávíte? Sám, nebo s jinými lidmi? Chcete, aby byl obývací pokoj uklidňující, nebo naopak stimulující? Se světlými barvami můžete více experimentovat – jemné pastelové barvy budou v obývacím pokoji vypadat příjemně.
  • Ložnice – tma a spánek patří k sobě, ale jen máloco se vyrovná barevně pojaté ložnici, která navozuje pocit čistoty a svěžesti. Bílá a cappuccino-béžová budou tou správnou kombinací pro různé styly bydlení. Jednobarevné ložní prádlo je v kurzu, ale pokud chcete místnosti dodat hloubku a dramatičnost, řekněte rozhodné ano vzorům, květinovým a abstraktním motivům nebo třeba zemitým barvám.

Věděli jste, že?
Barva je výrazovým prostředkem a ovlivňuje pocity a nálady. Preferované barvy ve Vaší domácnosti tak mohou nejen vytvářet celkovou atmosféru, ale také ovlivňovat fyziologické procesy v těle, například spánek. Kromě neutrálních barev jsou pro ložnici vhodnější pasivní odstíny, které mají uklidňující charakter. Modrá a zelená v desítkách odstínů v tomto ohledu hravě předčí ostatní barvy.

  • Kuchyně – protože velkou část prostoru zabírají nejen zdi, ale i kuchyňské skříňky, vyplatí se doslova myslet na nadčasovost. To však neznamená, že bílá barva jednoznačně vítězí. Světle šedá bude slušet moderním i venkovským kuchyním, a jste-li odvážnější, mohly by se Vám líbit skříňky v pistáciově zelené nebo světlém odstínu řecké modři. Pokud je pro Vás jasnou volbou dřevodekor, zahalte stěny do bílé, ale pohrajte si s jejími odstíny. Výsledek Vás dozajista mile překvapí. O útulnost se postarají prostírání, utěrky nebo třeba ubrusy.
  • Koupelna – i v koupelně mají světlé barvy své místo – například na ručnících, osuškách a županech. Evokují čistotu a harmonii. Obklady jsou nyní dostupné nejen v různých vzorech, ale také v různých tvarech, čímž mohou snadno kopírovat celkový design bytu. Pamatujte, že dobře zvolené doplňky se postarají o luxusní nádech Vaší koupelny.

Neutrální koupelny už nejsou jediným trendem – zdá se, že jemné pastelové barvy boří dlouho zažité mýty. Obzvláště oblíbené jsou ve variantě voděodolných nátěrů, protože obliba „bezobkladových“ koupelnových stěn je na vzestupu.

  • Dětský pokoj – jednobarevné šedivé místnosti se stávají minulostí a barevnost se pomalu vrací tam, kam patří. I v nízké intenzitě může být zdrojem kreativity, dobré nálady nebo energie. Zútulní prostor a zároveň do něj vnese dynamiku – a ve správném barevném koktejlu i harmonii. Co třeba meruňková s nebesky modrou, mátová se světle růžovou nebo světle žlutá se světle fialovou? Dětské povlečení má hravé motivy a skvěle se hodí k pastelové výmalbě pokojíčku.

Jak se vyhnout tomu, aby interiér působil sterilně?

Ve stroze zařízeném interiéru se nikdo necítí dobře. Proto se při navrhování interiéru nejčastěji setkáte s kombinací dvou základních a jedné doplňkové barvy. Tuto metodu můžete použít i v případě, že chcete vsadit na jasné barvy a na pomoc si vzít barevný kruh, jaký používají profesionální designéři.

Tónujte. Může to znít zvláštně, ale v praxi dosáhnete použitím více tónů jedné barvy estetického výsledku. Pokud jste navíc zastánci minimalismu, bude pro Vás toto řešení obzvlášť vhodné.

TIP
Přemýšlejte o barvách v kontextu: má nábytek vyniknout, nebo má být jen praktickým úložným prostorem? Chcete dosáhnout harmonie kontrastů, nebo kombinace odstínů jedné základní barvy? Pozadí také určuje, jak bude zvolená barva vypadat, a to platí pro velké i malé plochy. Představte si například nábytek před stěnou – bude bílý a pozadí krémové, nebo kovový či dřevěný a stěny jemně šedé? To platí i pro textilie a dekorace. Při výběru barvy předmětů v interiéru myslete na to, jaký odstín bude „za nimi“.

Proti sterilitě designu lze bojovat i jiným způsobem – pomocí různých textur. Květiny a dekorace v podobě plédů dokážou pro útulnost zázraky, ale o příjemnou atmosféru se mohou postarat zejména textilie. I kdyby byly všechny polštáře na pohovce bílé, pokud budou materiálově rozmanité, vynikne jejich elegance. V tomto ohledu ponechávají světlé barvy větší prostor pro kreativitu, i když s ní na první pohled nesouvisejí.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení