Bydlíme s mazlíčky: Jak mít doma uklizeno bez námahy 

Jak si dopřát pohodlí a zároveň udržet domov v čistotě?

Útulný a čistý domov hraje v životě každého člověka důležitou roli. O něco větší pozornost byste měli věnovat úklidu, pokud máte doma čtyřnohého mazlíčka, který s Vámi dokonce spí v jedné posteli. Péče o lůžkoviny je v tomto případě nesmírně důležitá a i zbytek domácnosti vyžaduje zvláštní ochranu a péči pro udržení dostatečné hygieny. Ale nebojte, stačí pár vychytávek a život s Vaším mazlíkem bude mnohem jednodušší. Na co je třeba myslet?

Vybírejte odolné materiály se snadnou údržbou

Koťata i štěňata prozkoumávají okolí pomocí drápků a zoubků. Dokonce i dospělý pes může ze stresu z osamění okusovat vybavení Vaší domácnosti. Ukliďte proto drobnosti a cennosti, zamaskujte kabely a uschovejte všechny předměty, které by mohlo zvíře poničit. Důležitým krokem je však také výběr a ochrana nábytku.

Přiznejme si to – i když se budete snažit svého mazlíčka vycvičit a zakážete mu trávit čas na pohovce nebo v křesle ve Vaší přítomnosti, stejně se tam občas dostane. V takové chvíli se hodí snadno pratelné plédy a přehozy z naší nabídky. Pokud uvažujete o koupi nové sedačky, vybírejte odolné, nenasákavé materiály nebo sedací soupravu se snímatelnými potahy, které můžete v případě potřeby vyprat.

TIP
Pelíšek by měl být samozřejmostí. Chlupatému kamarádovi tím dopřejete pohodlí a pocit bezpečí. Aby si na pelíšek snadno zvykal, můžete mu věnovat také své starší tričko nebo nepotřebnou deku. Ucítí Váš pach a bude si připadat skutečně „jako doma“.

Ochranné pomůcky mějte vždy po ruce

Nakoupili jste nové deky, povlečení nebo ručníky a nevíte, co s těmi starými? Rozhodně je nevyhazujte – v domácnosti se zvířecím kamarádem se vždycky hodí. Ochrání podlahu pod miskami na vodu a jídlo nebo koberec před znečištěním. Zejména v prvních týdnech u štěněte nebo zvířete z útulku, které ještě nemá vybudované hygienické návyky, budou pro mnohé velkým pomocníkem.

Některé gauče s odnímatelným potahem můžete dodatečně vybavit chráničem matrace. Původně jsou tyto pomůcky určené na ochranu matrace postele, pokud je ovšem nainstalujete mezi matraci a potah sedačky, spolehlivě zabráníte protečení v případě „nehody“ Vašeho mazlíčka. Zvažte, jestli je možné chráničem opatřit jak pohovku, tak i křeslo. Je to investice, která se do budoucna vyplatí.

Tady je moje, tady je tvoje

Vyhraňte svému zvířátku dostatek vlastního prostoru. Zejména kočky potřebují vymezený prostor v podobě doupěte, škrabadla nebo domečku. Když mají na těchto místech dostatek aktivit a hraček, obvykle se nenudí a nemají takovou potřebu skákat po nábytku.

TIP
Řada čtyřnohých přátel má své oblíbené hračky, pamlsky nebo doplňky, bez kterých by jim bylo smutno. A je jedno, jestli to je klacík z parku, Vaše oblíbená mikina nebo jejich pískací hračka. Můžete je také vzít do chovatelských potřeb a nechat je, ať si sami vyberou své oblíbené věci.

Maximální péče o domácnost i zvířátko

I přes výběr nejvhodnějších materiálů a zajištění jejich ochrany je třeba být připraven na častější úklid a zvýšenou hygienu. Obzvlášť v domácnostech s malými dětmi nebo alergiky. V případě línajících plemen je vysávání často na denním pořádku, stejně jako vyprášení dek nebo „odchlupení“ textilií válečkem. Pro rychlé odstranění chlupů jsou vhodné také speciální gumové rukavice. Pro hloubkové čištění se čas od času hodí parní čistič nebo tepovač.

Frekventovanější úklid se nevyhne ani Vaší ložnici, zejména pokud do ní má Váš chlupatý kamarád přístup. Matraci doporučujeme opatřit nepropustným, ale prodyšným chráničem matrace. Hygienu svého lůžka výrazně zvýšíte polštáři a přikrývkami v antibakteriální a antimikrobiální úpravě.

TIP:
Vybírejte polštáře se snímatelným povlakem – ten snadno vyperete a výrazně prodloužíte intervaly mezi praním samotného polštáře. Pokud dbáte na úklid skutečně důkladně, v naší nabídce naleznete přikrývky a polštáře, které můžete vyprat až na 95°C.

Zásady zvýšené hygieny se však týkají i samotného mazla a jeho věcí. Pravidelné koupání
a kartáčování by mělo být samozřejmostí, stejně jako mytí nebo alespoň otírání tlapek po každé procházce. Pravidelné stříhání drápků zajistí méně škrábanců a odřených povrchů.

Věděli jste, že?
Nemělo by se zapomínat ani na čištění a dezinfekci hraček a dalších věcí, které zvíře používá a na nichž mohou ulpívat bakterie a nečistoty. Dentální hygiena prováděná veterinářem také eliminuje jejich přenos ze slin zvířete a je také výborná pro zmírnění zápachu z tlamičky.

I se zápachem se dá bojovat

Je pravda, že i když úklidu a hygieně věnujete hodně času, domácnost s mazlíčkem má obvykle svůj specifický pach. Vy už jej možná necítíte, ale Vaše návštěva pravděpodobně ano. Aby se u Vás doma nikdo necítil nepříjemně, pravidelně větrejte, koupejte domácí mazlíčky, a co nejdříve odstraňte všechny „nehody“ – ideálně pomocí přípravku na odstranění odolných skvrn a zápachu moči. Pomoci mohou také difuzéry, vonné svíčky nebo interiérové spreje, kterým jsme věnovali celý článek.

Čistá domácnost se zvířecím kamarádem není jen sen, stačí se obklopit předměty se snadnou údržbou a úklid se stane hračkou. Dejte nám vědět, jaké další „vychytávky“ u Vás doma fungují.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení