ReNOVÉ: Předěláváme ložnici

Pár tipů, jak si zařídit malou i velkou ložnici snů

Zařizování ložnice, ať už v menším bytě, nebo ve větším prostoru rodinného domu, vyžaduje dodržování určitých pravidel. Proč je důležité se jim nevyhýbat? Odpověď je jednoduchá – aby byla Vaše relaxační místnost lákavá, příjemná na dotek a pohodlná na spaní. Jak předělat ložnici tak, abyste se v ní cítili uvolněně a probouzeli se odpočatí a plní sil?

Malá versus velká ložnice – zařizujeme dle velikosti

povleceni-saten-plus-kostka

Předpoklady pro kvalitní a klidný spánek splňuje i rozměrově menší uspořádání. Alfou a omegou je efektivní využití prostoru do posledního centimetru. Samotnou funkčností to však nekončí. U malých ložnic je důležitá zejména hra se světlem (přirozeným i umělým) a stejně tak jsou vítány rafinované optické klamy (zkuste do ložnice nainstalovat středně velké zrcadlo v ozdobném rámu, nebo na malé křeslo do rohu místnosti elegantně složte pléd v kontrastní barvě), tím se místnost vizuálně zvětší.

Naopak u velkorysého prostoru si můžete dovolit rozdělení na zóny, které budou tvořit harmonický celek. Na plánku půdorysu ložnice si kruhy a ovály označte postel, prostor s komodou na ukládání oblečení, kosmetický stolek nebo třeba ušák s lampou na čtení a lenošení. Získáte tím alespoň hrubou představu, jak se budete v místnosti pohybovat a kterak bude denní světlo osvětlovat jednotlivé plochy, navíc si utříbíte, jestli na sebe jednotlivé zóny plynule navazují.

povleceni-saten-design

Tipů, jak ložnici zařídit, není nikdy dost. Připravili jsme pro Vás seznam několika klíčových prvků, s nimiž se při zařizování určitě setkáte – a to jak v malé, tak ve velké ložnici.

Malá ložnice – rozhoduje funkčnost a decentnost

povleceni-krep-kvety
  • Barvy – neutrální, zemité, ale světlé, pastelové a jemné – těchto atributů se držte, ať už na stěnách, podlaze, nebo ložním prádle a na dekoračních textiliích. Hra tón v tónu je povolena, ale pokud jde o vzory a materiály, hlavní roli hraje střídmost. Svůj domov zde však kupodivu najdou i méně výrazné abstraktní a romanticky květinové motivy.
  • Osvětlení – více světla, ale méně svítidel. Počet svítidel v malé ložnici by měl být co nejnižší, aby příliš mnoho prvků zbytečně nezatěžovalo malý prostor. Dobrým nápadem je možnost stmívání pro vytvoření té správné nálady.
  • Postel – dlouhou dobu se do menších ložnic propagovalo užší dvoulůžko 160 x 200 cm, ale pokud se Vám do interiéru vejde postel 180 x 200 cm, neváhejte a volte tuto velikost. Rozdíl je jen 10 cm na každé straně, ovšem spánek bude zaručeně kvalitnější. Využijte úložný prostor, kam můžete uložit řadu drobností i sezónní oblečení. A pokud máte úložného prostoru dostatek, zauvažujte nad postelí na nožičkách – pomůžete tak vytvořit vzdušnější interiér.
  • Noční stolky – širší stěna umožňuje jejich náhradu v podobě nižší zásuvkové komody. Oba partneři tak kromě odkládací plochy získají další úložný prostor, například na spodní prádlo. Lehkost interiéru naopak získáme zavěšením polic vedle postele nebo postavením zajímavých odkládacích stolků s jednoduchou „otevřenou“ konstrukcí.
  • Šatník – dveře s posuvným mechanismem jsou obvykle nezbytností, protože šetří místo mezi jednotlivými kusy nábytku. V panelových bytech nemusí být ani posuvná skříň dostatečným řešením. Alternativou je „obestavění postele“ nábytkem na míru.

TIP
Případnému pocitu stísněnosti při obestavění se vyhnete, pokud budou dvířka skříněk ve stejné úrovni jako čelo postele (ve stejné vzdálenosti od stěny).

Nechte si nezávazně navrhnout interiér ložnice, zejména pokud jde o rekonstrukci panelového bytu
a zatím není jasné, jak ložnici zařídíte. 3D vizualizace Vám pomůže zorientovat se v návrhu interiéru
a tato investice Vám nakonec může ušetřit peníze i čas.

Velká ložnice – fantazii se meze nekladou

povleceni-saten-plus-kruhy
  • Barvy – podlaha a stěny umožňují vytvořit kontrast. Také syté a tmavší odstíny, jejich rafinované kombinace, velkoformátové vzory nebo kombinace povrchových úprav nábytku zde najdou své místo. Závěsy, povlaky na polštáře a přehozy mohou hrát více barvami s větší intenzitou. Čalouněné posteli budou slušet i výraznější barvy.
  • Osvětlení – velká ložnice si zaslouží členitější osvětlení – velký lustr, připojená bodová světla v jednotlivých zónách (čtecí koutek, kosmetický stolek apod.), to vše doplněné lampičkami na nočních stolcích. Pokud se čelo postele nedotýká zdi, můžete se rozhodnout i pro efektní nástěnná svítidla. V opačném případě zvažte klasické lampičky na noční stolek nebo závěsná svítidla u postele, která mohou působit jako designové kousky a stát se tak solitérem v interiéru.
  • Postel – buďte odvážní a umístěte postel do prostoru. V našich končinách není takové rozmístění nábytku úplně běžné, ale postel s výrazným čelem může volně přecházet v improvizovanou šatnu. Dopřejte si velkou manželskou postel, ale nezapomeňte, že „letiště“ atypických rozměrů spolkne z Vašeho rozpočtu podstatně více peněz. Tomuto scénáři se vyhnete, pokud se rozhodnete pro manželskou postel o rozměrech 180 x 200 cm.
  • Noční stolky – nechte je volně kontrastovat s postelí. Mohou být materiálově i designově odlišné, nápadné i elegantní. Pokud se rozhodnete pro asymetrii nebo oddělené ikonické kusy, měly by mít společného jmenovatele, například styl, barvu, aby byl zachován estetický dojem. Troufáte si na to?
  • Šatník – Jednou z možností je příčka a za ní ukrytá důmyslná kombinace polic a šatní skříně, kde bude jedna radost ukládat oblečení i ložní prádlo – přikrývky pro hosty, povlečení a prostěradla. Druhou možností je vestavěná skříň, která maximalizuje úložný prostor až ke stropu a umožňuje plně využít organizéry na oblečení a doplňky. Komoda, ideálně se zásuvkami, může vytvořit další místo pro uložení věcí, ale také pro vystavení dekorací.

V prostorné ložnici si můžete dovolit experimentovat s barvami a s materiály. Dekorativní polštáře, ozdobné přehozy, měkké koberce, závěsy s barevnými akcenty, květiny, obrazy a bytové doplňky udělají své. Nezapomínejte však na pravidlo, že ložnice by měla zůstat vzdušná a čistá.

TIP
Pocit z nové ložnice nemusí přinést pouze kompletní renovace. Stále však platí, že promyšlený projekt se rovná skvělému výsledku. Využijte k tomu aplikace – bezplatné aplikace jako Redecor – Home Design Makeover, Planner 5D – design interiéru nebo placené, např. Interiérový design 3D.

Návrh interiéru se může zdát jako raketová věda, ale není třeba se ho obávat. Často se stane, že si mnoho věcí si uvědomíte až v průběhu procesu, kdy se představa setká s realitou a společně začnou nabývat konkrétních obrysů. Pokud máte pocit, že estetické nebo funkční cítění není Vaší silnou stránkou, s důvěrou se obraťte na odborníky.

povleceni-art-jersey

Jak se Vám líbí náš druhý díl seriálu zaměřeného na renovace? Dejte nám vědět! A zajímá Vás, jak snadno předělat obývací pokoj?

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení