Provzdušněte si ložnici na léto

I v létě záleží na výběru přikrývky a ložního povlečení

I Vy těžko přežíváte „tropické“ letní noci? Házíte sebou, budíte se nebo absolutně nemůžete usnout? Pokud se teplota vyšplhá nad 22 °C, podmínky v ložnici jsou jen stěží slučitelné s plnohodnotným spánkem. Ve skutečnosti by optimální teplota v místnosti měla být mezi 17 – 20 °C. Samozřejmě i za tropických letních nocí si můžete pomoci různými způsoby. Pojďme si je přiblížit.

Přikrývky pomáhají termoregulaci. A to i v létě

Na úvod začneme paradoxem: I v největším horku nezapomeňte na přikrývku. Ačkoli spát bez ní v nesnesitelném horku vypadá logicky, ve skutečnosti to nemusí vůbec pomoci. Podle Dr. Kenta Smithe, odborníka na spánek a prezidenta Americké akademie pro spánek a dýchání, je tělo během spánku přirozeně zvyklé na nižší teplotu. Není však třeba ho při spánku vystavovat chladu přílišným větráním nebo spuštěnou klimatizací, což se v létě děje poměrně často.

Tělesná teplota ve večerních hodinách přirozeně klesá a po usnutí ještě více. Z tohoto důvodu je náš organismus přímo závislý na vnějších způsobech regulace jeho vlastní teploty během spánku, např. na přikrývce, která zabraňuje pocitu chladu i v letních měsících.

Věděli jste, že?
Dr. Anil Rama, který pracuje v Centru pro spánkové vědy na Stanfordu, zjistil, že používání přikrývek má také psychologický dopad. Je to proto, že během fáze REM klesá nejen naše tělesná teplota, ale také hladina takzvaných hormonů štěstí, serotoninu a dopaminu. Tyto neurotransmitery nám dodávají pocit pohody – regulací teploty pomocí přikrývky si zajistíme klidný spánek a „šťastné“ probuzení i v létě.

Vyberte si správný typ přikrývky

Jak si tedy zajistit pohodlí i v nejteplejších letních nocích, aniž byste vystavili své tělo chladu (např. z klimatizace), který Vás probudí z nejhlubšího spánku? Odpověď nabízejí přikrývky s nejnižším stupněm hřejivosti určené pro toto roční období. Dobře poslouží i osobám, které mají rádi větší chlad a dávají přednost lehčím přikrývkám po celý rok.

Na první pohled může být rozhodující gramáž. Letní přikrývky mají obvykle váhu výplně 100 až 200 g/m2. Rozhodující jsou však také vlastnosti samotné výplně nebo povrchového materiálu. Při výběru se zaměřte na to, zda má přikrývka dobré termoregulační vlastnosti a umožňuje bezproblémové „odvětrávání“. V současné době se doporučují zejména kombinace přírodních materiálů a dutých polyesterových vláken, které spojují to nejlepší z obou.

Náš tip
Hitem letní sezóny jsou mimořádně lehké přikrývky, například Classic Slim jejíž gramáž je poloviční oproti standardním letním přikrývkám a nabízí nejnižší stupeň hřejivosti. Tato přikrývka Vás potěší svou vysokou kvalitou a kombinací klasických materiálů – bavlny a polyesteru.

Z povrchových materiálů přikrývek jednoznačně vede bavlna, protože je vysoce prodyšná a dobře absorbuje vlhkost. Tuto variantu by měli volit také alergici a lidé s citlivou pokožkou, protože silnější letní pocení může vyvolat zánětlivé procesy a vytvořit podmínky pro množení mikroorganismů. Pomoci mohou také přikrývky obsahující stříbro a uhlíková vlákna. Stříbro má antimikrobiální vlastnosti a zabraňuje přítomnosti mikroorganismů, zatímco uhlíková vlákna vytváří na povrchu přikrývky „uhlíkovou mřížku“, která dokáže absorbovat elektrostatické výboje těla, jež narušují klidný spánek.

Náš tip
O něco vyšší gramáž (150 g/m2), ale luxusní pocit pohodlí i během letních nocí vám poskytne přikrývka Comfort Cotton Light. Je vhodná zejména pro alergiky, protože povrchový materiál je ze 100% bavlny s antibakteriální a antimikrobiální úpravou.

V létě je důležitý také výběr ložního povlečení. Povlečení by mělo být ideálně bavlněné nebo lněné, aby bylo prodyšné a dobře odvádělo pot.

Naučte se správně větrat a efektivně stínit

Důsledné větrání a stínění Vám pomůže výrazně snížit teplotu v domě včetně ložnice. Pokud máte byt, který má místnosti orientované na opačné světové strany, můžete celý obytný prostor provětrat okny křížem během několika minut.

Tip:
A co sousední světové strany? Zkuste větrat vstupními dveřmi – proudění vzduchu ze společné chodby bytového domu v kombinaci s otevřenými okny v bytě zajistí rychlejší výměnu vzduchu.

Pokud máte patrový rodinný dům se střešními okny nebo otevíratelnými okny v horní části schodiště, máte další výhodu, protože můžete vytvořit tzv. komínový efekt větráním horními i spodními okny současně. Jedná se o přirozený způsob větrání, při němž se vzduch v domě vymění nejrychleji.

Pokud můžete ovlivnit umístění ložnice, zvolte spíše východní a jihovýchodní orientaci. Ranní slunce Vás bude příjemně probouzet a ještě není tak silné. Ve večerních hodinách během horkých letních měsíců poskytne tato ložnice nižší teplotu než zbytek domu nebo bytu, což usnadní usínání.

3 praktické rady
Většina tepla se do ložnice dostává přes okenní skla. Proto vybavte okna, balkóny a terasy stíněním, ideálně venkovním.
 • Větrejte hlavně v noci nebo nad ránem, když je teplota vzduchu nejnižší.
Ráno, když odcházíte do práce, zavřete okna a zatáhněte závěsy či vnější stínění.

Zásady pro lepší letní spánek

Abyste si během tropických nocí lépe odpočinuli, můžete mírně změnit své zvyky před spaním, pomůže Vám i několik šikovných triků:

  • Ideální je spát oblečený. Lehké bavlněné nebo saténové pyžamo či noční košile odvádějí vlhkost od těla a Vám se bude lépe spát.
  • Nezapomínejte na prostěradlo nebo matracový chránič, díky kterému zabráníte pronikání vlhkosti do matrace.
  • Na noc odpojte co nejvíce elektrospotřebičů, které kumulují teplo, včetně nabíječek mobilních telefonů, tabletu nebo počítače.
  • Ložnici rychleji ochladíte pomocí ventilátoru, před nějž umístíte misku s vodou.
  • Namáhavá fyzická aktivita a cvičení navečer mohou vést k přehřátí organismu a to může oddálit spánek.
  • Před nočním odpočinkem se také vyhněte těžkým, tučným, sladkým nebo kořeněným jídlům, protože i ty zvyšují vnitřní teplotu těla. Bylinkový např. mátový čaj vychlazený na pokojovou teplotu může být naopak osvěžující, ale nikdy ho nepijte příliš mnoho před spaním.
  • Krátce před spaním si dejte vlažnou sprchu, která tělo zcela ochladí.
  • Snažte se zaujmout správnou spánkovou polohu. V létě se raději nechulte do klubíčka, tělo spíše maximálně natáhněte.
62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení