Doma jako v nejluxusnějším hotelu? 

Na výběru textilií záleží

Také Vám připadají hotelové postele neuvěřitelně komfortní, polštáře a přikrývky jako obláček, ručníky a osušky hedvábné na dotek? Prozradíme Vám, v čem spočívá tajemství špičkových hotelových textilií, ale také jak je začlenit do designu svého domova. Nechte se inspirovat a dopřejte si kvalitu přímo u Vás doma.

Alfou a omegou je materiál

Při výběru ložního povlečení byste se měli zaměřit také na to, zda má dobré absorpční vlastnosti a zda je vzdušné. Klasickou volbou při nákupu ložního povlečení je kvalitní 100% bavlna, která je příjemná na dotek, má dlouhou životnost a snadno se udržuje. Pokud Vám záleží na vzhledu i snadné údržbě současně, vyzkoušejte nežehlivé saténové povlečení, které se vyrábí z dlouhovlákné česané bavlny ze speciálně upravených jemných bavlněných přízí. Povlečení má luxusní saténový lesk a zároveň je nenáročné na údržbu. Po vyprání stačí povlečení vyvěsit nebo zlehka přežehlit. Podobné vlastnosti má i jemný žerzej nebo elegantně působící damašek.

TIP
Přestože napínací prostěradla a matracové chrániče patří k méně viditelným textiliím, neznamená to, že bychom jim měli věnovat méně pozornosti.

Zásada číslo dvě – myslete na objem a barvy

Mnohé řetězce často nešetří bohatou zásobou polštářů různých velikostí, které se v úhledných kompozicích vyjímají na posteli v čerstvě uklizeném hotelovém pokoji. Na jedné straně je jejich cílem navodit hostům pocit absolutního pohodlí, na druhé straně Vám dávají možnost vybrat si velikost nebo kombinaci polštářů, která Vám bude při spánku nejlépe vyhovovat. Někteří lidé se spokojí s jedním menším polštářem, jiní se rádi obklopí několika. Nezapomeňte na dekorativní přehozy, jež ochrání Vaše lůžkoviny a zároveň vytvoří obraz dokonalého pořádku. Důležitou součástí jsou také dekorativní povlaky na polštáře, které dodají Vašemu lůžku eleganci.

Věděli jste, že?
Hoteliéři často volí bílé ložní prádlo a ručníky. Bílá barva nejenže zvětšuje a provzdušňuje prostor, ale také evokuje čistotu a komfort. Raději investují do kvalitních látek, které mají dlouhou životnost a snadno se udržují, než aby volili méně „náročný“ odstín. Když tedy vstoupíte do místnosti zářící bělostí nebo do koupelny plné měkkých bílých ručníků, automaticky budete mít pocit jistoty, pohody a bezpečí – podvědomě přijmete fakt, že hygiena je zde stoprocentní.

Pokud toužíte po zářivě bílém a voňavém prádle, inspirujte se zde:

  • Ačkoli jiným barvám slunce nesvědčí, bílým látkám může krátký pobyt na slunci prospět.
  • Dávejte pozor, abyste povlečení nebo ručníky neuchovávali v příliš vlhkém nebo prašném prostředí.
  • Používejte prášky na praní určené na bílé prádlo.
  • Použijte přesně takové množství pracího prostředku nebo pracího gelu, jaké je uvedeno v návodu.
  • Čas od času můžete bílým tkaninám pomoci také přírodní cestou, když je před praním necháte namočené v roztoku sody nebo octa. Ty si poradí se skvrnami, šedým nádechem a žlutými skvrnami od potu a zároveň prádlo změkčí. Neutralizují také pachy.

TIP
Pokud se vám bílá zdá příliš sterilní, můžete zvolit i jiné odstíny. Mezi oblíbené barvy v hotelových zařízeních patří například:
modrá, která vzbuzuje klid a něhu, 
tlumená zelená, která se považuje za odstín zdraví a navozuje pocit duševní rovnováhy a harmonie s přírodou,
žlutá symbolizující radost, hřejivost a rodinnou pohodu.

Pamatujte také na to, že světlejší barvy vás nastartují do nového dne, zatímco v tmavších se Vám bude lépe usínat.

Vezměte si příklad z hotelové koupelny

Součástí standardního hotelového vybavení jsou různé ručníky a osušky a také příjemný župan, do něhož se můžete zabalit po koupeli nebo rychlé očistě, případně přeběhnout do hotelového wellness centra. Zdá se Vám množství ručníků zbytečné? Věřte, že to není známka luxusu nebo marnivosti, ale především známka důsledné hygieny v koupelně – je přece správné používat jiný typ osušky nebo ručníku na tělo, nohy, intimní partie, vlasy nebo obličej.

Mezi základní vlastnosti koupelnových textilií patří zejména měkkost a vynikající savost. Kvalitu ručníků nebo osušek poznáte také podle hustoty vláken – čím hustší, tím lepší. Dvouvrstvé koupelnové textilie patří mezi nejodolnější. Pokud Vám záleží na tom, abyste se rychle osušili, více Vám napoví gramáž. Ta totiž také ovlivňuje sací schopnost ručníků. Dobrou nasákavost by měla mít i koupelnová předložka nebo ručník, který používáte k osušení nohou.

TIP
Nadýchaná struktura a velký objem mohou být při výběru ručníků nebo županu velmi atraktivní, ale nemusí být prioritou. Pamatujte, že takové koupelnové textilie působí sice hřejivě a jsou neuvěřitelně komfortní, avšak déle schnou.

Stálicí na trhu jsou ručníky a župany z jemné bavlny s vyšší gramáží, které spolehlivě absorbují vlhkost. Osloví zejména ty z nás, kteří mají rádi objemnější a měkčí koupelnové textilie. Dobrou alternativou jsou ručníky a župany s modalovým vláknem. Takové výrobky jsou velmi měkké a mají přirozené antibakteriální vlastnosti – jsou tedy vhodné i pro osoby s citlivou pokožkou. Praktickou volbou mohou být také příze z polyesteru, které jsou velmi lehké, rychle schnou a výrobky z nich nezaberou mnoho prostoru.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení