Jak originálně využít plédy a deky v rámci svého domova 

Nápady, jak je hravě kombinovat

Plédy a deky do Vašeho domova vnesou hebkost, měkkost a přátelskou atmosféru. Své místo si najdou nejen v obývacím pokoji, ale také v ložnici a dětském pokoji. V zimě zahřejí, v létě poslouží jako lehká přikrývka. Proč by neměly chybět ani u Vás doma?

Věděli jste, že pléd nebo deka není totéž jako přehoz?

Kdo se v tom má vyznat? Označují tato pojmenování stejný bytový textil, nebo je mezi nimi rozdíl? Ano, rozdíl mezi nimi je.

  • Pléd a deka – chápejte je jako synonyma. Plédy a deky kupujete, když se chcete přikrýt, když hledáte stylový dekorativní prvek nebo si chcete užít třeba piknik na zahradě.
  • Přehoz – hlavním posláním přehozu je zakrytí postele. Od plédů a dek se odlišuje zejména svojí velikostí. Je mnohem větší než deka, protože musí překrýt nejen matrace v manželské posteli, ale také by měl ložnou plochu postele přesahovat.

Jak je využít v obývacím pokoji?

Pléd je skvělým dekoračním prvkem, který okamžitě promění ráz obývacího pokoje. Vnese do něj něhu, měkkost, útulnost a přívětivost. Kromě toho je geniálním řešením v případě, že chcete svému obýváku dodat něco nového, a přitom se vyhnout malování, výměně nábytku a dalším větším změnám.

Do tradičně laděných obývacích pokojů se perfektně hodí pletené a vlněné plédy. V moderních obývácích udělají parádu luxusní plédy z  polyesterových vláken, které vypadají jako samet.

Pléd na sedací soupravu

Nezpochybnitelné místo má deka rozhodně na sedačce. Kromě toho, že společně s dekoračními polštáři funguje jako doplněk, obejme Vás hřejivou náručí během zimních večerů nebo v chladnějších dnech během léta. Jakými způsoby ji na sedačku umístit?

  • Úhledné složení přes opěradlo – složte pléd na třetiny. Zčásti ho přehoďte za záda sedačky, nebo jej založte za opěrný polštář. Zbytek nechte splývat přes sedací část. Měl by částečně přesahovat přes sedák.
  • Uložení na sedák – deku složte na třetiny a položte na sedák tak, aby končila zároveň s podlahou. Do zadní části sedáku na pléd položte několik dekorativních polštářků.
  • Ledabylý přehoz – pokud nepatříte mezi milovníky pečlivého a úhledného skládání, pléd neskládejte a jednoduše jej přehoďte přes zádovou opěrku a nechte splývat přes sedák k zemi. Materiál trošku „pomačkejte“ a položte na něj ozdobné polštáře.

Pléd jako ozdoba křesla

Křesla s plédem vyzývají k lenošení. Jak je stylově naaranžovat?

  • Pro milovníky pořádku – pléd složte na třetiny a položte jej do prostřední části křesla. Uprostřed vytvoří nový barevný pruh. Měl by splývat od zádové opěrky až těsně nad zem. Do části mezi zádovou opěrkou a sedákem položte polštáře.
  • Pro volnomyšlenkáře – deku přehoďte přes část opěrky na ruce a nechte ji přes sedák viset až k zemi.

TIP: Deka jako dekorace
Měkkost a přátelskou atmosféru v obýváku navodíte i tak, že plédy uložíte do průhledných drátěných stolků, nebo je necháte vykukovat ze stylového košíku. Perfektně vypadají srolované ve stojanech na dřevo.

Užijte si luxus i romantiku v ložnici

Kdo by nemiloval ten pocit výjimečnosti při vstupu do hotelového pokoje? Krásně ustlaná postel, která doslova vyzývá k lenošení a odpočinku.

Přesně tak se můžete cítit i ve své ložnici. Naaranžujte si na postel pléd a hned se tato místnost promění v luxusní a romantické místečko. Pro postele jsou jako stvořené pletené plédy s výraznou strukturou. Jednoduchou eleganci své posteli dodáte jednobarevným vlněným plédem.

Nejlépe pléd vypadá v té části postele, v níž máte nohy. Složte ho na středně široký pás a položte jej na přikrývku. Další možností je rozložení plédu zhruba do třetiny přikrývky. Pléd můžete na postel rozložit a lehce zmačkat. Docílíte tak nedbalé elegance a uvolněné atmosféry.

V ložnici je využijete nejen jako dekoraci, ale také jako funkční prvek. V zimě je vrstvou navíc, která Vás zahřeje. V létě nahradí teplou přikrývku.

Bunkry, hrady a jeskyně v dětských pokojích

Děti mají bujnou fantazii a představivost. Obyčejná postel může v jejich očích představovat třeba pirátskou loď a skříň s křídlovými dveřmi komnatu princezen. Plédy a deky by v dětských pokojích rozhodně neměly chybět.

Kromě toho, že jsou praktické, rozložené na podlaze ochrání děti před chladem, dobře se využijí při stavění bunkrů a úkrytů. Stačí chytře rozmístit židle, polštáře nebo stůl a „konstrukci“ zastřešit plédem. Uvidíte, že si děti v bunkru vydrží hrát dlouhé hodiny. V pokojích miminek a batolat by neměly chybět dětské hrací dečky, jež si potomci zamilují díky roztomilým motivům.

Další způsoby pro využití

Vzhledem k tomu, že plédy jsou měkké a hřejivé, poslouží třeba pro příjemnější sezení na dřevěných lavicích v kuchyni. Zútulní a změkčí čtecí koutek na sedacím okně. Ochrání Vás také před chladem od země, když se rozhodnete pro piknik na zahradě nebo v parku.

Jak pečovat o plédy, aby dlouho vypadaly jako nové?

Údržba plédů závisí na materiálovém složení, a proto je důležité pečlivě číst informační lístek s ošetřovacími symboly.

  • Plédy se doporučuje prát na šetrný program s nízkou teplotou.
  • Pro praní je vhodnější používat prací přípravek na barevné prádlo.
  • Vyhněte se používání přípravků na bílé prádlo, protože obsahují bělicí složky. Váš pléd by tedy brzy ztratil svou původní barvu.
  • Při odstřeďování je vhodnější používat program na nízké otáčky.
  • Obecně se nedoporučuje plédy sušit v sušičce ani na přímém slunci či topení. Po vyprání nejlépe uschnou rozložené na velkém sušáku.

Péče o plédy podle materiálu:

  • bavlněné plédy – většinou můžete prát v pračce na mírný program, nesušte je v sušičce,
  • vlněné plédy – většinou se dají čistit pouze chemicky,
  • polyesterové plédy – mohou se prát v pračce a některé i sušit v sušičce.
62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení