Barvy v interiéru: Jak na nás působí a podle čeho je vybírat? 

Barvy, které povzbuzují chuť do života

Při rekonstrukci interiéru si většinu pozornosti vyžádá výběr stylu, nábytku nebo doplňků. Neodmyslitelnou součástí je také volba vhodných barev – přemýšleli jste někdy nad jejich významem a vlastnostmi? Víte, že vhodná kombinace barev působí v interiéru lehce a dodá prostoru na osobitosti? Při výběru barev Vám mohou být nápomocné i naše rady a tipy!

Barevná typologie pro začátečníky

Než se pustíme do konkrétního výběru vhodných barev pro Váš byt, řekněme si něco o samotném dělení barev.

Základní dělení barev je na:

  • primární – modrá, červená a žlutá, tedy ty, které se nedají namíchat z jiných barev,
  • sekundární – vznikají smícháním primárních, řadíme k nim zelenou, oranžovou nebo fialovou,
  • terciární barvy – jsou výsledkem smíchání primárních a sekundárních. Díky přidání bílé, šedé a černé z nich následně vznikají další odstíny.

Rozlišujeme také teplé a studené barvy. K teplým patří odstíny červené, oranžové či žluté, které domů vnášejí optimismus a energii. Ke studeným řadíme spektrum barev kolem modré, zelené a fialové, které symbolizují čistotu, svěžest a klid. Pokud nechcete výběr barevných kombinací nechat jen na svůj vkus a pocit, pomozte si vzorníkem a rozhodněte se pro barvy, které spolu ladí. Kombinace mohou být harmonické, kontrastní, nebo můžete využít ladění tón v tónu.

TIP
Pokud nechcete, aby Váš domov působil překombinovaně, držte se pravidla o použití maximálně 3 různých barev v místnosti. Jednu z nich si zvolte jako dominantní a dalšími dvěma ji doplňte. A můžete je využít třeba na textiliích – skvělé jsou barevné plédy nebo dekorační polštářky.

Vhodný odstín do každé místnosti

Ať si to uvědomujeme, nebo ne, barvy v interiéru ovlivňují naši psychiku a náladu. I proto se některé barvy do jednotlivých pokojů hodí, přičemž jiným byste se zase měli obloukem vyhnout. Víte, které Vám navodí příjemný spánek a které podpoří kreativitu nebo chuť k jídlu?

TIP
Chcete být trendy? Zkombinujte v interiéru barvu roku podle společnosti Pantone – pro rok 2024 se jí stává barva Peach Fuzz. Teplá a útulná broskvová barva učiní z interiéru prostor pro příjemné společné chvíle s rodinou či přáteli.

Jak vymalovat ložnici, aby se z ní stala oáza klidu

Místnost, ve které potřebujeme vypnout, odpočinout si a načerpat nové síly, vyžaduje uklidňující a harmonické barvy. Vhodné jsou světlé odstíny růžové nebo zelené a modré, které navíc navodí pocit bezpečí. Ideální jsou také přírodní odstíny, například písková. Vyhněte se sytým barvám jako červená a oranžová, které by Vás mohly zbytečně udržovat bdělé.

Tipy na výmalbu obývacího pokoje

I obývací pokoj je oddechová místnost, které sluší spíše světlé barvy. Světle zelená, levandulová, šedá nebo bílá a jejich kombinace vytvoří prostředí ideální pro relaxaci. Výrazné odstíny by na velkých plochách mohly působit rušivě, klidně je ale přidejte ve formě dekoračních polštářků, plédů, závěsů, obrazů nebo květináčů.

Barvy vhodné do kuchyně, které rozproudí konverzaci a chuť

V kuchyni se nebojte použít i sytější barvy. Červená podpoří chuť k jídlu a rozproudí konverzaci, žlutá navodí dobrou náladu a kreativitu, oranžová dobije energii, hnědá prostor zútulní a přinese do něj klid. Můžete zakomponovat také černou, která je symbolem síly, dominance a elegance. Obecně v kuchyni upřednostněte teplé tóny před studenými.

TIP
Dobrým kompromisem je zařídit si kuchyň a jídelnu v neutrálních barvách a barevný akcent dodat doplňky v podobě ubrusu, utěrek, chňapek, zástěr nebo prostírání. Je to levný a dostupný způsob, jak interiéru dodat nadčasovost a stále být v souladu s trendy v bydlení.

Vybíráme barvy pro dětský pokoj

Vybrat barvy do dětského pokoje, který plní funkci ložnice, herny i učebny, nemusí být jednoduché. Dopřejte dětem barvy, použijte ale světlé odstíny, ideálně laděné do modré, zelené nebo růžové. Příliš mnoho červené nebo oranžové může vést k horšímu spánku a k roztěkanosti. Jelikož všeho moc škodí, zkombinujte méně odstínů a raději si pohrajte s jejich aplikací. Stěny oživí namalovaná zvířátka, květiny nebo třeba obláčky. Více barev a vzorů přidejte prostřednictvím dekorací, povlečení nebo polštářků, které můžete jednoduše měnit.

Koupelna je místo, kde se snoubí praktičnost s odpočinkem

Koupelna je praktická místnost, ale nezapomínejme ani na její odpočinkovou funkci. Přírodní odstíny jsou nestárnoucí klasika, kterou můžete doplnit zajímavými vzory, jakými je terrazzo nebo mramor. Pokud ji ale chcete barevně oživit, sáhněte po levandulové, žluté nebo mentolové, které do prostoru vnesou optimismus a harmonii. Světlé odstíny navíc koupelnu provzdušní a opticky zvětší.

Tip:
Ručníky se již dávno neschovávají do skříněk. Naopak – srolované a vystavené na poličce v koupelně působí vzdušně a moderně, dodávají interiéru barvy a atmosféru luxusního hotelu.

Pracovna, to je klidná studnice nápadů

Pracovna je ideální místností pro použití barvy roku 2024. Broskvová barva nastartuje kreativitu. Pokud ale často cítíte, že Vaše myšlenky připomínají rozjetý vlak, zkuste například jemně šalvějovou nebo světle modrou. Pozor na tmavé a šedé odstíny. Podobně jako černá působí ve velkém množství ponuře a mohou být spouštěčem úzkosti nebo deprese.

Věděli jste, že?
Oblíbeným trendem je tzv. color blocking. Jedná se o malbu části stěny, většinou ve tvaru půloblouku nebo jiného geometrického tvaru, který obvykle zvýrazňuje kus nábytku nebo dekorace. Pokud Vám zařízení některého pokoje zevšednělo, ale do velkých změn se Vám nechce, kromě výměny textilií a doplňků nebo přesunutí nábytku můžete zkusit i tento nenáročný trik.

Ať už se budete řídit nejnovějšími trendy, nebo prostor přizpůsobíte konkrétnímu stylu, barvy vybírejte zejména podle emocí, které ve Vás evokují. Inspiraci můžete čerpat kdekoliv – na blozích nebo sociálních sítích, v časopisech, přírodě i u sousedů. A pokud je pro Vás zařizování španělskou vesnicí, obraťte se na odborníky, kteří Vašim představám vdechnou život.

Toto byl druhý díl našeho seriálu o barvách. Pokud si chcete přečíst o tom, jak na nás působí světlé barvy, doporučujeme Vám náš skvělý článek.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení