Kolik jste ochotní investovat do kvalitního spánku? 

Na materiálech záleží

Lidé se zajímají o péči o zdraví, kvalitu služeb v kosmetických salonech, dobře odvedenou práci mistrů, ale zdravému spánku věnují jen minimální pozornost.

Význam spánku je nezpochybnitelný. Je to nezbytný proces regenerace organismu, revitalizace, při kterém si tělo i mozek odpočinou. Jeho pozitivní vliv na zdraví je nesporný stejně jako na psychický stav, fyzickou výkonnost nebo estetický vzhled (ano, kvalita spánku se může odrazit i na Vašem vzhledu). I přes jeho známé účinky je jeho kvalita mnohými stále podceňována. Přestože kvalitnímu spánku v teoretické rovině přikládáme význam, v té praktické si nezřídka vytváříme spánkový dluh.

Důležitost spánku

Existuje několik faktorů, které zaručují zdravý a klidný spánek. Jedním z nejzákladnějších je biorytmus bdění a spánku, tzv. cirkadiánní rytmus. Svou roli však hraje i vhodný výběr lůžka, roštu, matrace, polštáře, přikrývky a ložního povlečení. Investice do kvalitních produktů se v tomto případě vyplatí. Vždyť spánkem strávíme téměř polovinu života.

Věděli jste, že?
Definice kvalitního odpočinku v ložnici se opírá o subjektivní hodnocení spánku. To je jeden z důvodů, proč je opakované probouzení nebo potíže s usínáním odsouváno na vedlejší kolej v rámci problémů, které lidé ve svém životě běžně řeší. Obezřetnost je na místě. Mozek potřebuje dostatečný restart a neměl by pravidelně bojovat s nedostatkem spánku.

Slova pravidelně a dlouhodobě jsou klíčová. Spánková deprivace (nedostatek, ochuzení), ke které vzhledem k výše uvedenému může dojít, totiž s sebou přináší nežádoucí fyziologické změny. Narušení motivace, poruchy kognitivních funkcí, socializace nebo emoční labilita jsou jen zlomkem z nich. Výjimkou nejsou ani dysfunkce organismu vedoucí k různým zdravotním potížím.

Není to jen o zdravém životním stylu

Ten je samozřejmě ideálním řešením. Avšak ani v případě, že máte pestrou stravu, příkladný denní režim a minimální stres, není zaručeno, že se ráno probudíte svěží a plní energie. Proč? Protože je důležité zaměřit se také na to v jakém prostředí spíte a do jakých materiálů se ukládáte. I to má svůj význam pro dosažení maximální relaxace při spánku.

Chránič matrace, prostěradlo, přikrývka a povlečení mají velký vliv na to, jak spíte, a tedy i na to, jak se cítíte po probuzení. Pokud jsou kvalitní, bude i váš spánek kvalitní. V tomto ohledu je často rozhodujícím faktorem cena.

Zdravý spánek bez kompromisů

Ačkoli to není pravidlem, obvykle platí, že vyšší cena je zárukou kvality. Dobrým ukazatelem při výběru textilních lůžkovin je především výrobce, jeho pověst a recenze uživatelů – na jejichž základě poznáte, zda můžete očekávat, že budete s výrobky plně spokojeni.

TIP
Dejte přednost osvědčeným výrobcům před „no name“ společnostmi a sami uvidíte, že se rozdíl přenese do lepší nálady při ranním vstávání, větší pracovní pohody a v neposlední řadě i do fyzické kondice.

Ukazatele nekvality

  • Pokud trvá desítky minut, než se pod peřinou zahřejete.
  • Pokud se výplň přikrývky či polštáře přesouvá z jednoho konce na druhý.
  • Pokud povlečení párkrát vyperete a barvy vyblednou, látka je tenčí a na povrchu jsou žmolky.
  • Pokud po několika použitích vykazuje vaše prostěradlo známky prořídnutí v místech ležení.

Nemusíte mít tak jednoznačnou zkušenost, abyste pocítili nepohodlí na lůžku. Věřte však, že investici do kvality poznáte okamžitě.

Kvalitní textilie, nezávadná materiálová výplň, precizní šití, dobrá prodyšnost a optimální hřejivost nebo barevná stálost nejsou vždy samozřejmostí. Udělejte z nich hlavní argumenty svého nákupu. Výjimečnost kvalitních lůžkovin však spočívá v tom, že je můžete využívat naplno a budou Vám sloužit léta.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení