Akné a povlečení: Bojujte proti pupínkům během spánku

Pár jednoduchých změn pro zářivou pleť
SCANquilt blog jak bojovat s akné

Věděli jste, že se dá s akné bojovat i během spánku? Pro mnohé z nás je totiž akné nepříjemnou realitou. Že se sem tam objeví pupínek, to není nic neobvyklého, ale pokud trpíte závažnou formou akné, dobře víte, kolik bolesti může zanícená a rozpraskaná pleť přinést. Připravili jsme pro Vás článek, kde se dozvíte, jak s akné bojovat přímo ve Vaší ložnici.

Jak akné vzniká?

Nejčastěji najdete informaci, že akné (latinsky Acne vulgaris) vzniká ucpáním mazových žlázek vlivem jejich nadbytečné produkce mazu, bakteriemi a plísněmi. Realita je ale trochu složitější, do hry vstupují hormony, stres, nedostatek spánku, špatná výživa i znečištěné ovzduší v podobě smogu.

SCANquilt povlečení jersey renoir

Málo kdo už ale mluví o tom, že akné může vznikat i během spánku. Naše pleť je vystavena každodennímu stresu, oslabuje se její přirozená obranyschopnost a její odolnost bránit se bakteriím je tak značně oslabena. A když ulehnete do povlečení, které nedýchá, navíc je plné bakterií a roztočů a produktů jejich metabolismu, je na problém zaděláno.

Jak vybrat povlečení, které dýchá

Nejvhodnější povlečení pro osoby a aknózní pletí je to z čistě přírodních materiálů. Nejideálnější je v tomto ohledu 100% bavlna nebo 100% len. Tyto materiály skvěle sají pot, rychle schnou, jsou prodyšné a Vaši pokožku doslova pohladí, díky čemuž máme během spánku pocit, že povlečení dýchá.

SCANquilt povlečení afrika světlé povlečení

Bakterie a roztoči si přímo libují ve vlhku a teple, takže pokud jim pomocí přírodního povlečení ztížíte život, nebudou se tolik množit a napadat Vaši pleť.

Náš tip:
Lyocell je moderní vlákno vyrobené z eukalyptového dřeva. Velmi dobře absorbuje vlhkost, která je odvedena dovnitř vlákna, má antibakteriální vlastnosti a další přednosti, které Vás okouzlí svým komfortem během spánku. Lyocell najdete v naší nabídce pod názvem Tencel – třeba v povlečení SATÉN TENCEL a EXCLUSIVE TENCEL.

Jak často měnit a prát povlečení?

V českých domácnostech je rozšířený nešvar nechávat povlečení příliš dlouho povlečené na posteli. Doslova tím vzniká učiněný ráj pro mikroorganizmy, které mohou způsobovat akné.

Povlečení se doporučuje prát jednou za čtrnáct dnů, v létě i častěji, pokud se hodně potíte.

SCANquilt jak prát povlečení

Povlečení perte odděleně od ostatního prádla, zabráníte tím přenosu bakterií.

Náš tip:
Pravidelně perte nejen povlečení a prostěradla, ale i další předměty, které jsou s Vámi v posteli. Polštářky „mazlíky“, masky na spaní i dekorační plédy nebo přehozy.

Tajemství čistého povlaku na polštář

Čistý polštář je alfou a omegou boje proti akné. Nezapomeňte, že povlak polštáře se bude dotýkat Vaší pleti šest až osm hodin každý den. Pokud trpíte akné zejména na obličeji, je odborníky doporučováno měnit povlak na polštář každý týden. Pokud Vám vřídek během spánku praskne a ušpiní povlečení, je bezpodmínečně nutné povlak vyprat.

SCAnquilt blog více povlaků na polštář

Ideální je mít v záloze náhradní povlaky na polštáře, které můžete ihned vyměnit, aniž by bylo potřeba předčasně převlékat přikrývku. Skvělé jsou jednobarevné i vzorované, které mohou přímo ladit se zbytkem povlečení.

Náš tip:
Pokud používáte pleťové masky na problematické partie, které se na pokožce nechávají přes noc, hojivé krémy s hutnou bází, bezoplachovou vlasovou kosmetiku nebo třeba silně hydratační séra na pleť, i v tomto případě doporučujeme měnit povlak polštáře už po jednom týdnu. Kosmetika se může přenést do povlečení a přichystat všem těm nezvaným pišišvorům doslova hostinu.

Brnění proti akné – chrániče polštáře a chrániče matrace

Pokud bojujete s pupínky všemi dostupnými prostředky a stále prohráváte, zkuste chrániče polštářů a chrániče matrace. Jak jsme psali v předchozích odstavcích, roztoči a bakterie jsou jedním z klíčových faktorů vzniku nedokonalostí. Právě chrániče polštáře a matrace jsou Vaším brněním v boji proti akné, zabraňují prostoupení vlhkosti, kožních buněk a mazových částeček do hloubky polštáře či matrace.

SCAnquilt žena v posteli povlečení s levandulemi

Chránič polštáře má nejčastěji podobu návleku, ve kterém je polštář uložen. Prodává se již s polštářem a jeho velká výhoda je v tom, že návlek prostě sundáte a vyperete s povlečením, čímž výrazně prodloužíte dobu, kdy je nutné prát samotný polštář.

Chránič matrace kryje horní část matrace, některý chránič i její boky, vytváří tak další bariéru mezi prostěradlem a matrací samotnou. Jeho použití opět výrazně prodlužuje dobu, kdy je nutné prát návlek samotné matrace. No a ne všechny matrace takový návlek mají.

Hlavně nepřestat bojovat

Co si budeme povídat, akné je prostě mrcha. Bojovat proti pupínkům, zánětům, zarudnutí, popraskání, černým i bílým tečkám, cystám i lézím může být prostě vyčerpávající. Hlavní je ale neztrácet motivaci a neházet flintu do žita. Kdo ví, třeba častější praní ložního prádla bude tím posledním rytířem, který vyhraje celou válku!

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení