Skladování přikrývek, polštářů a chráničů matrací 

Péče a trvanlivost

Typické peřiňáky již dávno nejsou součástí našich interiérů. Jejich praktičnost je nahraditelná a jejich absence v ložnici je z designového hlediska vítaná. Roli úložného prostoru přebírají šatní skříně, které si hravě poradí s uložením všech peřin a polštářů.

Z hlediska krátkodobého skladování není třeba dělat velké rozdíly mezi různými materiály, z nichž jsou přikrývky a polštáře vyrobeny. Krátkodobým uskladněním se rozumí odložení přikrývek do úložného prostoru postele nebo komody po jejich vyvětrání a vysušení. To však neplatí pro dlouhodobé skladování.

TIP
Pro větrání jsou nejlepší zimní rána, kdy je nízká vlhkost vzduchu. Naopak v létě ranní větrání vynechejte a nahraďte ho poledním větráním. Je však důležité vyhnout se přímému slunečnímu záření.
Chrániče matrací, přikrývky a polštáře z dutých vláken jsou vhodnými kandidáty na tzv. vakuování. Naproti tomu péřové polštáře a péřové přikrývky nejsou k tomuto způsobu skladování vhodné.
Péřové přikrývky mohou být umístěny v textilním ochranném obalu nebo přikryty látkou – peří totiž musí dýchat. V opačném případě byste mohli poškodit samotnou výplň a ovlivnit její unikátní vlastnosti.

Kdy, po jaké době a proč je obměňovat?

Pokud se nadměrně potíte, jste často nemocní, trpíte alergiemi, máte akné nebo kožní problémy, měli byste výměně polštáře, a zejména povlaku na polštář, věnovat zvýšenou pozornost. To platí i pro chrániče matrací – správná péče může prodloužit jejich životnost, ale velmi časté praní může naopak jejich kvalitativní vlastnosti negativně ovlivnit.

Z hygienického a zdravotního hlediska je proto důležité nepodceňovat a nepřeceňovat doporučenou maximální dobu používání.

Ta činí u polštářů 5 let, v případě výše uvedených zdravotních problémů i dříve, ideálně po 3 letech. Přikrývka není tak náročná z hlediska pravidelnosti výměny. Novou je vhodné pořídit zhruba po 810 letech. Chránič matrace Vám vydrží přibližně 5 let. Nutnost výměny ovlivňuje také správné zacházení a údržba. Výše uvedené údaje jsou orientační a zahrnují věk osoby, která přikrývku, polštář a/nebo chránič matrace denně používá. U dětí a starších osob může být frekvence odlišná. Do jisté míry může být ovlivněna také tím, zda s Vámi postel sdílejí i domácí mazlíčci.

TIP
Ačkoli to u přikrývek není nutností, u chráničů matrací platí nepsané pravidlo, že na jednu matraci byste měli mít vždy 2 chrániče. Nejenže tím prodloužíte jejich životnost, ale oceníte to i z hlediska praktičnosti – než vyperete a usušíte první, používáte druhý.

Prodloužení životnosti je ve Vašich rukách

Protože se jedná o textil, je praní nezbytné. Správný postup praní a použití vhodných čisticích prostředků je nutností. Ať už se chystáte vyprané přikrývky a ložní prádlo schovat do skříně, nebo znovu použít, vodítkem Vám budou ošetřovací symboly na štítku výrobku.

Rady a tipy pro praní:

  • Přikrývky perte po 2 až 3 letech, polštáře po půl roce až roce častěji jen v případě výraznějšího znečištění.
  • Chránič matrace může snížit výskyt roztočů, prodlouží životnost matarace a připívá k vysoké hygieně lůžka. Díky své funkci účinné bariéry proti pronikání roztočů a tekutin do matrace jej lze prát pravidelně, a to i každý měsíc.
  • Ložní povlečení a prostěradla lze ve většině případů prát až na 60 °C. To platí pro 100 % bavlnu, bavlněný jersey, froté a kombinaci česané bavlny, bambusu a lycry.
  • Pro jemné tkaniny, jako je bavlněný satén, používejte speciální prací prostředky, které pomohou zachovat stálost materiálu a ochrání barevný potisk.
  • Nejúčinnějším způsobem péče o všechny materiály je však pečlivé čtení a dodržování doporučení na etiketách jednotlivých výrobků.

TIP
Vyzkoušejte mýdlové ořechy, které jsou nejen ekologickou alternativou běžných pracích prostředků, ale díky obsahu saponinů zajišťují čistotu a svěžest. Jsou k dispozici v různých formách, například v podobě prášku, gelu nebo skořápek. Prací prostředek můžete také doplnit trochou octa přidaného do praní, zajistí jemnost tkanin.

Investice, která se vyplatí

Ať už investujete do univerzálních celoročních přikrývek, nebo vsadíte na výhody sezonních, souhrn vlastností, které určují kvalitu materiálů a způsob jejich zpracování, rozhodne o tom, zda bude Váš spánek zdravý a jak pohodlně se Vám bude v noci spát. Nejen vhodný výběr polštáře a přikrývky, ale také chránič matrace a typ tkaniny ložního povlečení jsou v tomto ohledu určujícími atributy.

Je přirozené, že cena výrobku může ovlivnit Váš úsudek. Pokud skutečně odpovídá kvalitě, dražší lůžkoviny Vám přinesou výhody v podobě pohodlného spánku, prevence zdravotních problémů nebo dlouhé životnosti výrobku. Kromě toho přímá úměra mezi kvalitou a cenou zohledňuje také způsob a intenzitu používání každého výrobku, včetně péče o něj.

Ačkoli si to mnoho lidí stále neuvědomuje nebo si to nechce připustit, výběr ložního povlečení má prokazatelný vliv na spánek, a tedy i na to, jak se během noci, ale i ve dne, cítíte. Dopřejte si více než standard a sami uvidíte, že nezůstane jen u slibů. Výběr ložního povlečení ovlivňuje i Vaše zdraví, nepodceňujte ho a dopřejte si cenově dostupný luxus ve jménu kvality.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení