Přikrývka a její složení 

Kvalita a funkčnost ukrytá pod povrchem

Jak usínáte? Budíte se v noci, převalujete se nebo se stále snažíte zachumlat do peřin? Pravděpodobně jste již slyšeli, že kvalitu spánku ovlivňuje celá řada faktorů. Pravděpodobně jste také zachytili informaci, že ani přikrývka v tom není nevinně.

Dobré tepelně-izolační vlastnosti jsou základem každé kvalitní přikrývky. Různé druhy materiálů se starají o příjemné teplo, které zpod přikrývky neuniká, ale naopak udržuje tělo v příjemné teplotě po celou noc.

Už dávno neplatí, že silnější přikrývka znamená více tepla. Faktem však zůstává, že každému vyhovuje jiná teplota během spánku, jiná velikost přikrývky nebo její výplň, například kvůli zdravotním problémům. Hlavní slovo při výběru přikrývky by proto mělo mít její složení. Možná Vás však překvapí, že ačkoli je v tomto ohledu důležité samotné složení, velký význam má i technologie výroby.

Když je vlákno duté…

Nealergenní duté prostorově tvarované polyesterové vlákno – to je odpověď na otázku, jak dosáhnout nadýchané, lehké a příjemně hřejivé přikrývky současně. Duté polyesterové vlákno se při výrobě vrství v podobě jemných pavučin, které výborně udržují teplotu během spánku. Při jejich výrobě se nepoužívají žádné chemikálie, a proto si přikrývky zachovávají měkkost, splývavost a objemovou stálost po dlouhou dobu, což je dobrá zpráva také pro alergiky.

Co znamená, že je vlákno duté a jaký má vliv na funkčnost přikrývky? Vzduch uvnitř dutinek působí jako izolant a vytváří tzv. tepelnou izolaci. Množství těchto vláken následně ovlivňuje hřejivost přikrývky. Můžete si tedy vybrat typ, který odpovídá prostředí, ve kterém spíte (chladnější, teplejší) a vyhovuje i Vašim individuálním potřebám – letní, celoroční nebo hřejivé.

Především je třeba dodat, že ačkoli je výplň přikrývek tvořena převážně umělými složkami a jejich výroba splňuje přísné požadavky mezinárodních norem pro ekologii textilu uplatňovaných v rámci EU, jejich hlavním úkolem je napodobit vlastnosti přírodních materiálů. To znamená, že konečný výrobek má v podstatě výhody obou typů materiálů, přestože se materiálově liší.

Rizika spojená s jednotlivými typy výplně

Různé typy výplní mohou nést určitá rizika, která se však týkají spíše určitých skupin osob, zejména alergiků. Alergici se musí při výběru lůžkovin rozhodovat podle kritérií odpovídajících jejich zdravotním potřebám. Zjednodušeně řečeno, měly by si vybírat materiály, které nevytvářejí prostředí vhodné pro výskyt mikroorganismů a při jejichž výrobě nebyly použity látky, které jsou zdraví škodlivé.

Údržba ve velké míře ovlivňuje kvalitu výplně přikrývky

Je důležité si uvědomit, že péče o přikrývky – zda je větráme, pereme, jak často, jakým způsobem a jakými přípravky atd. – je hlavním faktorem pro zachování původních vlastností výplně. Nedodržení pokynů výrobce, jež jsou uvedeny na etiketě každého výrobku, může mít za následek nepoužitelnost výrobku nebo ztrátu jeho schopnosti tepelné izolace. Nezanedbatelný je také vliv na objem nebo měkkost.

Měli bychom požívat prací prostředky šetrné k textiliím a při jejich praní používat pouze 1/3 dávky než při běžném praní – prodlouží to životnost přikrývky. Obecně se doporučuje vyhnout se při údržbě pracím prostředkům, které obsahují bělidlo. Udržování hygieny je nezbytné, ale s častým praním by se to nemělo přehánět (na rozdíl od větrání).

Přikrývky doporučujeme pravidelně větrat a při běžném používání prát po 2 – 3 letech, častěji jen v případě výraznějšího znečištění. Perte v pračce s náplní na min. 7 kg suchého prádla, použijte přibližně 1/3 obvyklé dávky pracího prostředku, program nastavte na větší počet máchání a odstřeďování na nejnižší otáčky po co nejkratší dobu, jinak může dojít k potrhání výplně. Každý typ výplně vyžaduje specifickou teplotu praní (označenou symbolem na etiketě). Teplota 60 °C je dostatečná k odeprání nečistot a likvidaci mikroorganismů.

Při vyšších nárocích na hygienu s nutností praní až na 95 °C doporučujeme nákup přikrývek se směsovou tkaninou (65% polyester 35% bavlna), která snese i takto vysoké teploty. Pokud přikrývky sušíte v sušičce, používejte pouze speciální program k tomu určený, jinak se při vysoké teplotě naruší a potrhá výplňové rouno. Přikrývky nečistěte chemicky a nežehlete.

Typy přikrývek podle složení:

  • Z jemného polyesterového vlákna – 100% polyester je pro zákazníky nejvíce vyhovující výplní, díky jeho šetrnému zpracování bez zbytečných chemikálií jsou přikrývky z tohto materiálu měkké, nadýchané a snadno se udržují.
  • S obsahem stříbra (pro alergiky) – výplň obsahující ionty stříbra potěší zejména alergiky. Stříbro je známé svými antimikrobiálními vlastnostmi a působí přirozeným způsobem proti mikroorganismům a roztočům.
  • Přikrývky plněné peřím – v minulosti se běžně dědily z generace na generaci a dodnes jsou známé svou vysokou hřejivostí a odolností. Prachového peří velmi dobře pohlcuje vlhkost během spánku a udržuje tak přirozenou teplotu těla. V našich přikrývkách používáme pouze nové peří, které nikdy dříve nebylo použito ani recyklováno z jiných péřových výrobků. Pro garanci zdravotní nezávadnosti prochází peří při zpracování sterilizací při teplotě 110 °C.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení