Matrace, polštář, peřina – nejlepší spánková medicína 

Produktové trio pro dobrý spánek

Vhodně zvolený polštář spolu s kvalitní přikrývkou a matrací jsou předpokladem zdravého a kvalitního spánku, který Vás důkladně zregeneruje na celý další den. Co všechno byste měli o těchto produktech vědět, než si je koupíte?

„Spánek je pro člověka to samé jako natahování pro hodinky.“ Arthur Schopenhauer

I volba matrace by měla mít svá pravidla

Výběr matrací na trhu je opravdu široký. Důležité je zvážit nejen to, kolik si můžete dovolit do výrobku investovat, ale před samotným nákupem je dobré zhodnotit vlastní očekávání, která by měl vybraný výrobek časem splnit. Pokud váháte a opravdu nevíte, co je pro Vás vhodné, neuděláte chybu, když si necháte poradit ve specializovaném obchodě. Nezapomeňte, že musíte být schopni podrobně pojmenovat parametry, které jsou pro Vás důležité. Tím pomůžete nejen prodejci, ale především sami sobě.

TIP
Děti potřebují pro zdravý růst a vývoj tvrdší matraci se střední tuhostí bez zón.
Mladí lidé a lidé středního věku by měli volit spaní také na tvrdší matraci. Ideální jsou zónové matrace, které mají v různých částech různou tuhost (pevnější v oblasti beder, měkčí v oblasti ramen atd.).
Starší lidé by naopak měli používat měkčí a pružnější matrace.

Minirady při výběru matrace

  • Šířka matrace závisí především na šířce postele, pro kterou matraci kupujete.
  • Výška matrace by v ideálním případě měla být vyšší než 15 cm.
  • Pro jednolůžko je standardní rozměr 90 x 200 cm.
  • Nosnost matrace by měla být garantována výrobcem. Při předimenzovaném zatížení může u všech typů matrací dojít k trvalé deformaci a ztrátě pružnosti.
  • Na tvrdosti matrace záleží – při nákupu berte tento parametr v úvahu a obraťte se přímo na prodejce, aby Vám pomohl s výběrem.
  • Optimální stav matrace se při každodenním používání zachová přibližně sedm let.
  • Nezapomeňte matraci řádně chránit. Postará se o to chránič matrace, který se velmi snadno udržuje a jeho účinek oceníte zejména v případě, že máte malé děti nebo domácí mazlíčky.

Polštář ovlivní kvalitu spánku nejvíce. Jaký si tedy vybrat?

Tvar, výplň a pevnost polštáře vybírejte podle základních kritérií:

  • Rozhodujícím faktorem pro výběr polštáře je poloha, ve které obvykle spíte. Polštář by měl především podpírat páteř ve správné poloze tak, aby byla co nejméně namáhána.
  • Dále jsou rozhodující případná zdravotní omezení (bolesti zad, alergie).

Věděli jste, že?
Odborné výzkumy ukázaly, že správný polštář by měl podpírat krční páteř tak, aby byla v jedné linii s celou páteří, a neměl by zasahovat pod ramena, protože ramena by měla být zabořena do matrace a nikoliv do polštáře.

V nabídce jsou klasické, anatomické, ortopedické nebo zdravotní polštáře. Nejoblíbenější je stále klasický, tedy obdélníkový polštář plněný moderními materiály nenáročnými na údržbu. Důležitým kritériem při výběru správného polštáře je Vaše nejčastější poloha při spánku, protože pro každou polohu je vhodný jiný polštář.

  • Pokud spíte na boku, měli byste mít vyšší, pevnější, anatomicky tvarovaný polštář, který udržuje páteř ve správné poloze. V žádném případě byste neměli mít pocit, že Vám hlava „visí ve vzduchu“.
  • Jestliže spíte většinu noci na zádech, zvolte si středně vysoký a středně měkký polštář, který udrží páteř v přirozeně zakřivené poloze.
  • Pokud spíte rádi na břiše, vyberte si měkký, nízký polštář. Ten se přizpůsobí Vaší váze a páteř se nebude příliš namáhat.
  • Jestliže polohy střídáte, zvolte středně měkký a středně vysoký polštář s pevnou a pružnou výplní. Ten se lehce přizpůsobí každé poloze.

Typy náplní:

  • Polštář plněný peřím je nesmrtelnou klasikou. Jeho výhodou je, že jej po přeležení stačí natřást a snadno jej vytvarovat tak, aby Vám vyhovoval. I přes svou měkkost jsou tyto polštáře dostatečně pevné a garantujeme i jejich zdravotní nezávadnost, protože peří při zpracování prošlo sterilizací při teplotě 110 °C
  • Nejen pro alergiky jsou vhodné polštáře z moderních syntetických vláken, nejčastěji z polyesteru nebo polyuretanu. Vlákna jsou dutá, prostorově tvarovaná a proto jsou polštáře z nich nadýchané a drží si svůj tvar. Umělá vlákna se navíc velmi snadno perou.
  • V anatomickém polštáři najdete různé výplně např. pružiny, vodu nebo nejčastěji paměťovou pěnu známou také jako líná nebo polyuretanová. Tyto polštáře jsou zvláštní tím, že při kontaktu s lidským tělem optimalizují svou tuhost a tvar podle tvaru lidského těla.

Přikrývka by měla odpovídat Vašim potřebám

Zásadní otázka, kterou si musíte položit při výběru přikrývky, zní: „Jaký materiál zvolit?“ Měli byste zvážit, které materiály Vám vyhovují, jaké mají vlastnosti a zda je třeba zohlednit jejich hypoalergennost. Také zvažte velikost přikrývky ve vztahu k velikosti postele. Rozhodující je také teplota v ložnici v různých ročních obdobích, jestli přikrývka pohlcuje a odvádí vlhkost a zda potřebujete tenkou nebo silnější přikrývku. Pro některé lidi může být nejlepší pořídit si přikrývky dvě – jednu dostatečně teplou na zimu a druhou tenčí na léto.

Minirady při výběru přikrývky

  • U milovníků přírodních materiálů pravděpodobně padne volba na přikrývku z peří. Kvalitní přikrývky s náplní z peří mají dokonalé izolační vlastnosti. V zimě Vás zahřejí, zatímco v létě nebo během nemoci oceníte schopnost peří absorbovat vlhkost a odvádět ji od těla. Navíc tyto peřiny vynikají dlouhou životností.
  • Pokud nemáte rádi pocit, že je přikrývka „těžká“, zkuste vsadit na duté vlákno. Výhřevnost závisí na tvaru a uspořádání těchto vláken. Výhodou je jejich lehkost, snadná údržba a dlouhá životnost.

Práce, škola, koníčky, děti, domácnost nebo domácí mazlíčci. Povinností máme nad hlavu a někdy ani 24 hodin nestačí. Abychom vše, co chceme stihnout, zvládli snadno a hravě, potřebujeme se pořádně vyspat a nechat tak zregenerovat celé tělo, hlavu i duši. Tomu napomáhají i kvalitní produkty, kterými se obklopujeme. Neberte svou postel jako samozřejmost. Dbejte na to, aby to bylo místo, které prospívá vašemu zdraví a životním potřebám.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení