Spánek v průběhu let: Děti 

Zdravé spánkové návyky začínají v dětství

Pamatujete si, jak se Vám ve školce nechtělo po obědě spát? Co byste teď dali za možnost poledního šlofíčku, že? V tomto článku se podíváme na to, jak zdravé spánkové návyky vznikají již v dětství. V tomto období si totiž vytváříme spánkový režim, který je předpokladem zdravého vývoje těla i mysli. V první fázi života je dobrý spánek doslova nezbytností. Jak jej ale dosáhnout?

Přestože se zdá, že během spánku nic neděláme, ve skutečnosti se v našem organismu dějí velké věci – tělo regeneruje a nabírá energii do dalšího dne. V případě našich potomků je zde ještě jedna velice důležitá funkce – růst. Průměrná doporučená délka spánku dospělého je sedm až osm hodin, u dětí je tomu samozřejmě jinak.

Proč miminka nespí v kuse a nemají souvislý spánek?

Je celkem normální, že miminka nespí v kuse. Novorozenci tráví v posteli nejvíce času, a to 16 až 20 hodin denně. V této fázi života vývoj probíhá rekordně rychle, takže novorozenec vyžaduje mnohem více spánku. Malinké děťátko ale nerozlišuje mezi denním a nočním režimem, proto jeho odpočinek není souvislý. Pravidelně se budí, dokonce i během noci. Některá miminka vyženou rodiče z postele i 4 až 6 krát, maminky a tatínkové proto sami trpí narušenými spánkovými cykly. Jak bojovat s narušeným spánkem rodičů se dozvíte v našem blogu Spánek v průběhu let: Dospělí.

Celková délka spánku se s přibývajícími měsíci zkracuje, kojenci od 4 do 6 měsíců už dokážou prospat převážnou část noci a postupně se u nich vytvoří i pravidelnější stravovací režim. Abyste své ratolesti zajistili dobrý spánek, vytvořte k tomu vhodné podmínky: během dne do bytu vpusťte co nejvíce světla a s miminkem v kočárku travte co nejvíce času venku. Bavte se s ním a mluvte na něj přes den – během krátkých pauz, kdy nespinká, miminko vnímá vše, co se kolem něj děje.

Jak vybavit dětskou postýlku?

Dostatek pozornosti věnujte také postýlce miminka. Měla by nabízet pohodlný a bezpečný prostor pro spánek, kvalitní přikrývku i polštář. I když budete mít nutkání přidat do postýlky různé další polštáře a hračky, ještě chvilku s nimi počkejte. Děťátku by mohly překážet a v krajních případech mohou představovat i potenciální riziko udušení. Ty nejmenší před nárazy dostatečně ochrání hnízdo do postýlky, které plní funkci měkkého mantinelu.

Perfektním řešením je také vak na spaní. Je lepší alternativou přikrývky, protože děťátku poskytuje prostor pro pohyb a zároveň v něm zůstává bezpečně zachumláno. Nemusíte se tedy bát nešťastného zamotání do přikrývky nebo nočního buzení kvůli náhlému chladu. Dětský vak na spaní může mít několik velikostí, umožňuje také snadnou výměnu plenek a seženete takový, který se Vám i miminku bude líbit.

Častým tématem u rodičů jsou nehody – například únik moči nebo jiných tekutin během nočního krmení. Postýlky batolat je proto vhodné vybavit dětským matracovým chráničem. Je nepropustný, prodyšný, antialergický, dobře absorbuje tekutiny různého původu a jeho údržba je velmi jednoduchá – jednoduše jej vyperete v pračce. Matracový chránič oceníte i u dětí v předškolním věku.

Jak u malých dětí nastavit spánkový režim?

Pokud děťátko netrápí bolesti bříška, hlad, rostoucí zoubky či jiné problémy, obvykle si samo navykne na usínání v postýlce. Jak navykání na postýlku urychlit?

  • Od začátku se prckovi snažte vytvořit pravidelný režim, zejména co se týká večerních rituálů. Ztlumte světla v bytě i v dětském pokoji, abyste maličkému dali signál, že se celá domácnost za chvilku odebere do říše snů.
  • Usínání, ale i noční probouzení by mělo doprovázet co nejméně rušivých vlivů – po vykoupání miminko uložte do postýlky a tam ho nakrmte, ideálně v polotmě, bez ostrého světla, silně hrající hudby nebo televize.
  • K postýlce si pořiďte pouze jemné noční podsvícení nebo lampičku s teplým světlem a na děťátko během nočního buzení zbytečně dlouho nemluvte – obvykle ho stačí nakrmit.

Náš tip:
Nikdy se nesnažte o úplné ticho, miminkům – podobně jako dospělým – obvykle pomáhá tzv. bílý šum, tedy nepatrné zvuky v pozadí. Kromě melodických ukolébavek jsou u dětí oblíbené i šumící hračky, které napodobují třeba déšť, mořské vlny, nebo dokonce vítr.

Snažte se o to, aby si samo vytvořilo rituál usínání, bez hýčkání, nošení a uklidňování. Je ideální, když namísto Vaší náruče bude usínat ve své vlastní postýlce. Některé maminky k tomu využívají chytrý trik – do postýlky děťátko neukládají spící, ale ve fázi ospalosti. Pochopitelně ne pokaždé hned usne, bude se to muset „naučit“. Takto však snadněji předejdete separační úzkosti, která se obvykle objevuje někdy kolem 9. měsíce a může způsobovat noční buzení a pláč.

Dobrý spánek potřebují i školkaři

Děti v rozmezí 1 až 2 let spí 11 až 14 hodin, zatímco děti od 3 do 5 let vyžadují v průměru 10 až 13 hodin odpočinku denně, obvykle včetně krátkého zdřímnutí odpoledne. Než se z Vaší ratolesti stane teenager, tedy asi do věku 12 let, stále potřebuje spánek v délce 9 až 10 hodin.

Věděli jste, že?
Odborníci tvrdí, že děti od 6 let by měly mít vyhrazený čas ke spánku výhradně v noci.

Děti předškolního věku mohou v noci často prožívat různé formy strachu, protože poznávají svět a citlivě vnímají všechny negativní podněty. Důležité je předcházet tomu, aby pociťovaly úzkost nebo obavu usnout bez přítomnosti rodiče. Navyknout si na vlastní postel je klíčový krok k jejich samostatnosti. Přispět k pohodě před usínáním můžete následovně:

  • Podobně jako ti nejmenší, i předškoláci potřebují pravidelný rituál. Večeřet i usínat by měli v pravidelném čase.
  • Minimálně tři hodiny před spaním by si děti neměly zatěžovat žaludek těžkým jídlem, sladkostmi nebo slanými pokrmy. Kofein je v tomto věku naprosté tabu.
  • Po večeři má následovat koupel či sprcha, umytí obličeje a zoubků, převlečení do pyžámka a postel.
  • Před spánkem pokoj dobře vyvětrejte a přesvědčte se, že teplota v místnosti je kolem 18 °C, což je pro vydatný noční odpočinek ideální.
  • Alespoň hodinu a půl před spaním byste měli dítěti zcela omezit modré světlo z televize, tabletů či chytrých telefonů, které brání usínání. Tlumené teplé světlo naopak uklidní mysl. Ochraňte děti před scénami v televizi nebo online světě, které ještě nedokážou zpracovat a vybavují si je právě tehdy, když je tma. Aby se zbytečně nebály strašidel a nebudily se ze špatného snu, raději upřednostněte čtení pohádek nebo rozhovor.
  • Některým dětem pomáhá, když mají v pokoji sourozence nebo zvířátko. Dovolte jim obklopit se „němými“ kamarády, od plyšových hraček až po panenky.
  • Drobečkům v postýlce vytvořte příjemné prostředí, aby usínání bylo vítaným relaxem. K tomu může přispět i hezké dětské povlečení s pohádkovými postavičkami, zábavnými nebo pestrobarevnými motivy.

Náš tip:
Plyšáci Friend jsou dokonalí mazlíci do postele! Na rozdíl od jiných plyšáků mají plochý tvar a skvěle se s nimi usíná. Dítě si na ně může položit hlavu a připravit se na spánek. Navíc je nabízíme v mnoha velikostech – od nejmenších kamarádů, až po plyšáky, kteří potěší i dospěláky. Protože všichni potřebujeme toho hebkého parťáka, aby se nám lépe usínalo 😉

Během dospívání je spánek klíčový

Puberťáci už mají spánkové potřeby nastavené jako dospělí, k regeneraci potřebují v průměru 8 až 10 hodin. Jedná se ovšem o mimořádně kritickou fázi v životě každého člověka, jelikož se dramaticky mění po fyzické, mentální i emocionální stránce. Zkracování délky nočního odpočinku může u adolescentů vést k celé řadě zdravotních a psychických problémů.

Věděli jste, že?
Statistiky Americké akademie pediatrů říkají, že až 73 % středoškoláků spí méně než 8 hodin denně. Mnoho teenagerů v evropských zemích včetně Česka podobně trpí špatnými spánkovými návyky.

Během spánku se rozvíjejí nejen kognitivní (poznávací funkce mozku), ale prohlubuje se také analytické a logické myšlení, paměťové schopnosti či kreativita. Zkrácení spánkového cyklu tedy může vést k omezení koncentrace a schopnosti učit se, ale také ke vzniku rozličných forem úzkostí, depresí a dalších psychických problémů, poruchám metabolismu nebo vzniku ADHD, resp. hyperaktivního chování.

Pubertální zápas s hormony, stresem i spánkem

Podle odborníků u teenagerů s nedostatkem spánku výrazně roste riziko cukrovky či kardiovaskulárních onemocnění. Zároveň jsou náchylnější propadnout rizikovému chování, například závislosti na alkoholu nebo drogách. Průzkum Brigham Young University z ledna 2022 publikovaný v magazínu Science Daily ukázal, že spánková deprivace vede u dospívajících i k většímu příjmu sacharidů a nadbytečného cukru. Podvědomě totiž hledají „ztracenou energii“, kterou by jim za běžných okolností poskytl právě spánek.

Věděli jste, že?
Hormonální výkyvy a úzkostné stavy mohou u středoškoláků navodit problémy s nočním pocením. Tehdy pomůže kvalitní matrace, matracový chránič a dostatečně prodyšné povlečení na peřiny, které dobře saje vlhkost. Postarejte se o to, aby měli dostatek soukromí a svoji oázu odpočinku podle vlastních představ, kde se budou cítit pohodlně a příjemně.

Rodiče by měli jít se spánkem příkladem

Vydatný hluboký spánek pomáhá odblokovat stres. Dnešní puberťáky a adolescenty trápí stovky starostí, které jsme my řešit nemuseli. A nejsou to jenom obavy ze školních povinností, známek nebo strach z toho, že nezapadnou do kolektivu a nebudou oblíbení nebo úspěšní. V současnosti se často hovoří i o novodobé poruše přezdívané FOMO (z angličtiny „fear of missing out“), která pramení z neustálého nutkání mít přehled o všem a o všech. V důsledku toho děti často stráví na sociálních sítích celé hodiny a bezmyšlenkovitě scrollují obrazovky svých chytrých telefonů do pozdních nočních hodin, čímž si nevědomky ukrajují z cenného spánku.

Pokud tedy Vaše dospívající dítě chodí pozdě spát a ráno se budí unavené a podrážděné, zkuste zhodnotit všechny faktory, které mohou být příčinou problému. Namísto zákazů a příkazů se nejprve pokuste o rozhovor, v rámci kterého svému potomkovi vše rozumně vysvětlíte. Je jasné, že ne vždy je to možné, ale zkuste jít svému dítěti odmalička příkladem, neboť spánkový režim se týká celé rodiny.

Líbil se Vám náš článek? Přečtěte si další části našeho seriálu o tom, jak spánkové návyky ovlivňují i dospělé v produktivním věku a seniory.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení