Prostěradla – jak vybrat to nejlepší právě pro vás 

Každé s sebou přináší jiné výhody
scanquilt prostěradla

Příjemná vůně, měkkost, hebkost a zasloužená chvíle odpočinku. Ano, to vše Vám slibuje čerstvě povlečená postel, do níž můžete s radostí skočit. Kdo by ten pocit nemiloval? Chcete to také zažít? Poradíme Vám, jak vybrat ideální prostěradlo a užít si ničím nerušenou relaxaci.

Jaká prostěradla můžete koupit

Víte, že prostěradlo je jedna z věcí, která dělá postel pohodlnou a příjemnou, ale také praktickou ke každodennímu použití? Vyberte si pečlivě mezi napínacími prostěradly z bavlny a elastanu nebo vsaďte na oblíbenou froté variantu. Pokud jste zvyklí na klasiku, zvolte bavlněné prostěradlo bez gumy. Každé z těchto prostěradel s sebou přináší jiné výhody.

Benefity prostěradel

  • Napínací

Velmi oblíbeným typem jsou napínací prostěradla Jersey. Ta jsou vyrobena z česané bavlny s příměsí elastanu, která propůjčuje prostěradlům pružnost a Vy se tak v noci nemusíte bát v posteli přetáčet. Prostěradlo bude držet na matraci a zajistí Vám komfortní a pohodlný spánek.

Elastan navíc slouží také k tomu, aby byla zajištěna rozměrová stálost, ať už si vyberete prostěradlo na jednolůžko, nebo dvoulůžko. V tomto případě také oceníte možnost použití na postel s vyšší matrací. Prostěradla se vyrábí na matrace až do výšky 30 cm, v nabídce však najdete i prostěradla na extravysoké matrace o výšce až 40 cm.

TIP: Napínací prostěradla oceníte i v případě, že se chcete vyhnout žehlení. Potěší Vás, že se jedná o prostěradla, která stačí jednoduše po vyprání složit do skříně, případně rovnou povléct na postel.

  • Froté

Pro sladké sny a ničím nerušený spánek si můžete vybrat také froté prostěradlo. Je hebké na dotek a dokonale drží na matraci. Užijete si spaní jako na měkkém sametovém obláčku.

Potěší Vás nejen rozměrová a barevná stálost, ale také rychlé schnutí. Froté prostěradlo nemusíte žehlit, manipulace s ním není složitá a napínání na matraci je rychlé i efektivní díky všitým gumám po obvodu.

V zimě a celkově v chladnějších dnech jistě oceníte prostěradla froté plus, vyrobená z kvalitní česané bavlny. Mají jen jednu nevýhodu – díky své jemnosti a hřejivosti pro Vás bude ranní vstávání a vylézání z postele opravdový problém.

  • Klasická nenapínací

U klasických prostěradel oceníte hlavně jejich pevnost a trvanlivost. Potěší Vás příjemné bavlněné plátno, které se hodí na jednolůžkovou, ale i dvoulůžkovou postel. Plátěným prostěradlům nevadí častější praní, a pokud si zvolíte variantu Satén Plus, nebudete ho muset žehlit.

TIP: Nenapínací prostěradla se dají rychle a jednoduše použít na lehátko. Skvěle poslouží také v sauně, případně v dalších částech wellness zóny.

Vše, co potřebujete vědět o praní

  • Před použitím se doporučuje nová prostěradla vždy vyprat. Obecně se doporučuje praní na 60 °C. Pokud si však nejste jistí, jak konkrétní prostěradlo správně prát, vždy se raději řiďte informacemi uvedenými na štítku.
  • Prostěradla vždy před praním rozdělte podle barev. Vždy perte světlé a tmavé barvy zvlášť, aby nedošlo k jejich obarvení. Použijte kvalitní prací prostředek a v tomto případě vynechte aviváž. Díky tomu se nesníží savost. Nebojte se tato prostěradla sušit i v sušičce dle ošetřovacích symbolů, udrží si svou hebkost.

Jak prostěradla uskladnit

Veškerá prostěradla pohodlně uskladníte ve skříni nebo třeba v zásuvce postele. Vyhraďte si prostor, který využijete jen na ložní textil. Poskládejte na jedno místo prostěradla i povlečení. Mějte vše po ruce a vždy dostupné, ať už se jedná o ložní prádlo do ložnice, dětského pokoje, nebo třeba do pokoje pro hosty.

Na co si dát pozor

Dejte si pozor, abyste například froté prostěradlo nežehlili. Neperte také bílé s barevným prádlem. I jedna ztracená barevná ponožka můžete prostěradlo obarvit. I když se napínací prostěradla stejně jako klasická nenapínací pyšní svou dlouhou životnosti, věnujte jim potřebnou péči.

Kombinujte prostěradla a povlečení

Obecně se doporučuje měnit ložní prádlo alespoň jednou za 14 dní. Pokud se v noci potíte nebo je horké léto, klidně můžete postel převlékat i 1x týdně. Nebojte se prát společně prostěradlo a povlečení, hlavně pokud je podobné barvy a z podobného materiálu.

Ideální je mít hned několik sad povlečení, stejně jako více prostěradel. Na zimu si pořiďte froté prostěradlo a užijte si zasloužený komfort. Na jaře a v létě oceníte bavlněná napínací prostěradla elastanem nebo klasická nenapínací prostěradla, která jsou příjemná na dotek a skvěle sají pot.

Co se týče barev, zaměřte se na své oblíbené barevné kombinace. Snažte se povlékat světlé prostěradlo ke světlému povlečení a stejně tak postupujte u tmavého. Jednoduchou radou, jak vybrat barvu prostěradla, je inspirace alespoň jednou barvou z daného povlečení, ať už se jedná o přikrývku, nebo polštář.

Jsou opravdu pro každého?

Vyberte prostěradla, která se hodí pro každého, ať už se jedná o děti, nebo dospělé. Pokud jste zimomřiví, zahřeje vás froté prostěradlo. V případě, že máte v posteli domácí mazlíčky, oceníte klasické nenapínací prostěradlo, které bez problémů častěji vyperete. Pokud se více potíte, zvolte napínací jersey prostěradla s vysokým obsahem bavlny.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení