Zajímavosti o našich snech

Co stojí za to vědět o životě během spánku?

Všichni sníme, ale naše vzpomínky na konkrétní sny a míra důležitosti, kterou jim přikládáme, se u jednotlivých lidí značně liší. Odborníci je zkoumají již léta, přesto je původ a význam snů stále poměrně velkou neznámou. Pokud i ve vašem životě hrají sny důležitou roli, podívejte se s námi na vědecká fakta, která vás nejen překvapí, ale také pomohou zlepšit váš spánek, rozvíjet vaše schopnosti a osobnostní růst.

Pohybujte se vpřed díky snům

Určitě jste se už setkali s radou, že když něco nemůžete vyřešit, měli byste se na to vyspat. Možná se to nezdá, ale mozek je během spánku stejně aktivní, někdy dokonce aktivnější, než když jsme vzhůru. Vzhledem k tomu, že se nám obvykle zdá o tom, co jsme prožili během dne, je ideální soustředit se zejména před spaním na to, co chceme vyřešit nebo v čem se chceme zlepšit. V historii najdeme mnoho případů, kdy lidé na výjimečný nápad přišli právě během spánku.

K tomu dochází především ve fázi REM (Rapid Eye Movement), kdy je tělo ochromeno, ale mozková aktivita je podobná bdělému stavu. Ačkoli sníme celou noc, právě v této fázi jsou sny nejživější, emocionálně nejnabitější a přinášejí mozku mnoho výhod. Snění ve fázi REM pomáhá zpracovávat emoce a upevňovat vzpomínky, takže má zásadní význam pro paměť a učení. Svědčí o tom zjištění, že sny, které si pamatujeme, se obvykle odehrávají v poslední fázi REM, tj. za svítání.

Věděli jste, že?
I děti sní, a to už během svého vývoje v děloze. Většinu třetího trimestru stráví spánkem a až 50 % této doby ve fázi REM.

Nebojte se divných a negativních snů

Možná máte pocit, že se vám nezdají krásné sny, přestože prožíváte dobré období. Mnohem častěji se totiž objevují podivné nebo negativní sny. Pokud vás však noční můry nebudí každou noc, nevzbuzují ve vás úzkost, a tudíž negativně neovlivňují váš spánek, není třeba se znepokojovat. Sny, které v nás zanechávají negativní emoce, jsou poměrně časté.

„Sny jen odrážejí negativní události, které člověk zažil. Pokud jsou navíc nepříjemné, strašidelné, děsivé, jen upozorňují na něco, s čím se člověk nevyrovnal nebo vyrovnal nedostatečně. Cokoli, co v nás vyvolává strach nebo jiný nepříjemný zážitek, je signálem, že něco v našem životě je pro nás velmi obtížné, omezující, ohrožující,“ vysvětluje psychoterapeutka Mgr. Karola Majlingová.

Bizarnost snů během snění je způsobena „vypnutím“ části mozku zodpovědné za smysluplnost. Podle psychoterapeutky však podivné sny něco signalizují. „Pokud jsou sny symbolické a my jim nerozumíme (tzv. divné sny), je to proto, že se podvědomí nějakým způsobem brání, respektive vědomí není připraveno zpracovat daný obsah, například problém nebo konflikt.“

Pokud se však takové sny objevují často, ruší vás, stále častěji vám kradou pozornost během dne nebo vám dokonce brání v klidném spánku a vy sami jim nerozumíte, je čas navštívit psychologa, psychoterapeuta nebo spánkovou laboratoř.

Věděli jste, že?
Průměrný člověk stráví sněním přibližně 6 let svého života. Každou noc se nám zdá 4–6 snů, ale 90–95 % z nich zapomínáme. Podle Antona Heretika a Andrey Heretik Marsalové si sny lépe pamatují ženy, introverti, kreativní lidé a lidé s bohatou fantazií.

Pravda, nebo mýtus?

Pokud vás často trápí nepříjemné sny, jídlo před spaním je ještě zhorší. Babiččiny rady, abyste nechodili spát s plným žaludkem, mají vědecký základ. Konzumace jídla těsně před spaním nastartuje metabolismus, který automaticky signalizuje mozku, aby byl aktivnější. Takto vznikají příliš živé a „akční“ sny.

Nová teorie vycházející z konceptu umělé inteligence naznačuje, že takové sny mohou být prospěšné i pro nás. Považuje je za simulátory pro nácvik dovedností, které nám pomáhají zvládat nové situace. Zdálo se vám někdy, že jste utíkali před něčím nepříjemným nebo jste bojovali o život? Možná jste si vytvářeli ochranný systém pro případ nebezpečí.

5 pozoruhodných faktů na závěr

Kromě zajímavostí, které můžeme ovlivnit a přispět tak k lepšímu spánku a seberozvoji, přinášíme také několik kuriozit, díky nimž je téma snů zajímavým předmětem dalšího zkoumání:

  • Ačkoli samotný význam je pro každého člověka jiný, všichni sníme o stejných tématech. Důkazem toho jsou časté sny o pádu, útěku nebo vypadávání zubů.
  • Čím živější sny člověk má a pamatuje si je, tím vyšší je jeho kreativita.
  • Odborníci tvrdí, že čtení ve snu je velmi vzácné. Většina z nás to nedokáže, protože celá jazyková oblast mozku je během spánku méně aktivní. Ve snu obvykle ani nedokážeme určit přesný čas a náš odraz v zrcadle je jiný nebo zkreslený.
  • Přibližně 12 % lidí sní černobíle nebo v různých odstínech šedé. Podle studie z roku 2008 se jedná o lidi, kteří měli přístup k černobílým médiím dříve než k barevným.
  • Z nočních můr většinou vyrosteme. Zatímco asi 40 % dětí jimi trpí již v raném věku, u dospělých se jedná pouze o přibližně 3 %.
62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení