Kuchyňské zástěry pro (ne)šikovné hospodyňky

Tancujte kolem plotny vkusně a s grácií

Kuchyňská zástěra je často přehlížený kousek, mnozí z nás si je spojují jen se začínajícími hospodyňkami, které se učí vařit. Málokdo ale tuší, že zástěra na vaření je mnohem víc než jen pomoc pro (ne)šikovné hospodyňky. Nemá to být jen slavnostní kuchyňský oděv, po kterém sáhneme, když k nám přijde návštěva a chceme se předvést. Zástěra je užitečným pomocníkem při kulinářských kreacích, navíc má úžasnou historii!

Historie zástěr začíná v antice a končí ožehavým feminismem

Úplně první dochované záznamy o použití zástěr pochází již ze starověku. Nástěnné malby z antického Řecka a Říma dokazují, že kuchaři nosili pruh látky kolem pasu, aby ochránili svůj oděv. V průběhu času se zástěry vyvíjely a měnily podle módy – jednu dobu byly plné karnýrů a připomínaly spíše šaty.

Moderní střih zástěr s horním dílem (laclem) není kupodivu až tak starý, jak by se mohlo zdát. Do kuchyní se dostal někdy na přelomu předminulého století, kdy se jako slavní šéfkuchaři etablovali muži. Pro ně byl klasický sukňový střih pro jejich gurmánská bříška nepraktický, zdaleka nezakryl všechno, co bylo potřeba. Inspirací se jim staly mužské pracovní zástěry, nechali si je ušít z vybraných materiálů a oblékali je na své nejlepší rondony, což je kuchařský oděv podobný košili a saku zároveň.

Zejména v období po druhé světové válce zažívají zástěry krušné časy. Byly symbolem domácí puťky, jejíž ambice začínají a končí kuchyňskými zdmi. Říká se, že feministická hnutí dokonce pálily zástěry stejně často jako podprsenky, které byly drahé a (i na západě) nedostatkové. Ostatně není se čemu divit – obraz milující ženy v zástěře, kterak servíruje sváteční oběd usměvavé rodince od amerického malíře Normana Rockwella, dokázal tehdy rozžhavit doběla řadu aktivistek.

Věděli jste, že?
Podobně je to také s ubrusy, které si přes všechny peripetie našly cestu i do dnešních moderních domácností. Hodí se ke klasickému i minimalistickému stylu bydlení. Přičemž nemusí jít jen o bílé ubrusy, svou kuchyň můžete rozzářit s ubrusy různých barev, velikostí a vzorů, jak jsme psali v našem blogu.

Zástěry chrání nás i suroviny před znečištěním

Ani si to neuvědomujeme, ale oblečení, které na sobě máme během dne, je plné nečistot. Na první pohled čistá košile je plná mikrobů, které pouhým okem nevidíme. Ty se mohou snadno přenést na jídlo. Jednoduchý způsob, jak toto riziko snížit, je používat zástěru. Ochrání suroviny i před prachem nebo vlasy usazenými na našem oblečení.

Věděli jste, že?
Kuchyňská zástěra chrání jídlo před znečištěním jen tehdy, když je čistá. Zástěru bychom měli pravidelně prát, a to i v případě, že na ní nejsou viditelné fleky. Doporučuje se mít několik kusů. Díky tomu nemusíme tak často pouštět pračku.

Skvrny od oleje, kakaa nebo borůvek patří k nejhůře pratelným skvrnám vůbec. Při vaření a pečení je riziko zašpinění obrovské. Proč si ničit oblečení častým praním, když možným flekům dokážeme předcházet? Pokud navíc víme, že si nemusíme dávat pozor na skvrny, jde nám to v kuchyni mnohem rychleji.

Jak prát zástěry?
Zástěry můžete prát spolu s utěrkami jen na 40°C na běžný program s práškem, který dobře odstraňuje skvrny. Díky němu není nutné nastavovat pračku na vyšší teplotu, ani na delší program. Ovšem pokud chcete, můžete do posledního máchání použít dezinfekční prostředek na barevné prádlo z drogerie.

Aby se Vám nezamotalo triko do mixéru

Při vaření a pečení bychom měli být vhodně oblečeni. Široké volány, třásně, dlouhé šňůrky a jiné doplňky jsou sice très chic, ale pro práci s potravinami nejsou vhodné. Široká tunika v blízkosti hořáku je velkým rizikem požáru. Dlouhé náhrdelníky zase mohou přistát v horkém obsahu hrnce nebo v oleji. Podobné kuchyňské nehody mohou působit komicky, ale věřte nám, že ve skutečnosti to taková sranda není. Dobře padnoucí zástěra naše oblečení drží na svém místě, a tím minimalizuje rizika úrazu.

Vyberte si vhodnou zástěru na letní grilovačku

Dnes jsou kuchyňské zástěry nejen praktickými kousky, ale i módním doplňkem. Šéfkuchaři a šéfkuchařky po celém světě nosí zástěry, které odrážejí jejich osobní styl. Třeba Jamie Oliver, slavný britský kuchař, je vyhlášený nejen svými kulinářskými dovednostmi, ale i svým citem pro výběr zástěr s nápaditým potiskem.

I Vy si můžete vybrat svou zástěru, která bude odrážet Vaši osobnost. V nabídce máme zástěry květované, kostkované, se srdíčky, s BBQ vzorem pro letní grilování, ale i univerzální unisex zástěry pro muže i pro ženy.

Vánoční zástěry pro slavnostní chvíle s rodinou

Vánoční zástěry přinášejí do našich kuchyní slavnostní atmosféru. Máme zástěry s elfíky, se sněhovými vločkami i se zasněženými polárními domky. A nejkrásnější pocit budete mít, když svou zástěru sladíte se svátečními utěrkami a s chňapkou nebo s prostíráním ve stejném stylu. V takové kuchyni je pak radost vařit, že?

A co Vy, už máte svou zástěru?

Jak vidíte, zástěry mají za sebou fascinující historii a prošly si překotným vývojem. Zástěry nás ochrání před znečištěním během vaření a pečení, ale umí toho mnohem víc – třeba vykouzlit teplo domova. A co Vy, už máte svou zástěru?

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení