Jak na vánoční prostírání: Tipy na nejkrásnější štědrovečerní tabuli 

Ohromte své hosty nádhernou výzdobou

Vánoční svátky jsou o lásce a shledání se s nejbližšími. Pozvěte je ke slavnostně prostřenému jídelnímu stolu, který se stane středobodem Vašich vánočních setkání. Připravili jsme malý průvodce s radami a tipy, jak prostřít dechberoucí štědrovečerní tabuli. Však inspirace na sebe nenechá dlouho čekat!

Tradiční, moderní, skandinávský: jaký styl zvolíte?

Než začnete nakupovat vánoční ubrusy, prostírání nebo dekorace, ujasněte si, v jakém stylu budete svoji vánoční tabuli zdobit. Ladění stolu by mělo odpovídat Vašemu stylovému pojetí Vánoc. Stolování v moderním stylu si nebude rozumět s vánočním stromečkem v tradičním rustikálním stylu.

Mezi nejoblíbenější styly dekorování patří:

  • Tradiční – jsou pro něj charakteristické syté barvy, přírodní motivy a prvky. Z hlediska barev se jedná o červenou, zelenou a bílou. Vzorům na textilu vévodí vánoční stromky, dárky, ozdobné koule, zvonky a vločky. Na stole nechybí přírodní materiály, které se odráží nejen v textilu (juta, len, bavlna), ale také v dekoracích: šišky, zelené větvičky jehličnanů, cesmíny a buxusu, skvěle vypadají i sušené plátky citronu a pomerančů.
  • Skandinávský – vyznačuje se čistými a jednoduchými liniemi. Z hlediska barev vede bílá, kterou doprovází metalické barvy, například zlatá, stříbrná nebo bronzová. Nechybí ani akcenty červené nebo tmavě zelené. Mezi klasické vánoční motivy patří sobi a elfové, ale také vánoční stromky. Skandinávský styl je úzce propojený s přírodou. Na stole se tedy objevují větvičky jehličnanů, ale také třeba snítky eukalyptu nebo větvičky s borovými šiškami.
  • Moderní – moderna si nepotrpí na přehršle barev a dekorací. Je jasná, stručná, čistá. Barevné palety se mění podle aktuálních trendů. Nadčasovou klasikou zůstává červená a zlatá. Stolu vévodí především nádobí v jednoduchém dekoru, průhledné sklenice a úzké skleněné svícny se svíčkami. K doladění atmosféry se nejčastěji používají snítky zeleného chvojí.

Elegantní ubrus nebo minimalistický běhoun?

Jakmile si vyberete designové pojetí vánoční tabule, přijde na řadu rozhodování mezi ubrusem a běhounem. Pokud doma máte krásný masivní stůl, položte doprostřed běhoun s vánočními motivy. Jinak dozajista sáhněte po vánočním ubruse s teflonovou úpravou, na němž neulpí tekutiny ani zbytky jídla. Z teflonového ubrusu vše uklidíte během chvilky vlhkým hadříkem. Ubrus není třeba převlékat a vy se můžete věnovat rodině a přátelům.

Mezi nejoblíbenější vánoční motivy ubrusů a běhounů patří:

Jestliže se Vám běhoun zdá příliš minimalistický, sáhněte po vánočním ubrusu s veselými motivy, které krásně podtrhnou atmosféru Vánoc.

Kromě ubrusu budete potřebovat také prostírání pod talíře. Nezapomeňte ani na látkové ubrousky. Oproti běžným papírovým působí skutečně honosně. Aranžujte je na talíře, případně vedle nich, nezapomeňte ani na kroužky na ubrousky.

VÁNOČNÍ TIP: Veškeré dekorace, které budou na stole, by spolu měly ladit. Dbejte na harmonii struktur, barev, ale také motivů. Sladěný stůl bude vypadat čistě, slavnostně a uspořádaně.

Dekorování stolu: nejdříve prostřete nanečisto

Než se pustíte do nejkreativnější části – dekorování – nejdříve na stůl založte veškeré nádobí. Na prostírání položte nejprve talíř na hlavní chod a na něj předkrmový talířek, pokud předkrm chystáte, nebo rovnou polévkový talíř. Vedle talířů rozložte příbory. Zpravidla se jedná o polévkovou lžíci a vidličku s nožem. Pokud ale budete podávat předkrm i sladkou tečku, neměly by chybět příbory také pro ně. Dále na stole nesmí chybět sklenice na nealkoholické i alkoholické nápoje. Každý hodující tedy bude mít nejméně dvě sklenice.

Proč je důležité si prostřít nanečisto? Protože tak získáte představu o tom, kolik prostoru bude mít každý host u stolu (ideálně by měl mít každý hodující 60 cm) a zjistíte, kolik místa Vám zbývá na dekorace. Stůl tak nebude předekorovaný, bude působit svěže a každý host si bude moci snadno dolít nápoj nebo si podat pepř a sůl.

Nejoblíbenější dekorace na vánoční tabuli

Na žádné vánoční tabuli by neměla chybět středová dekorace. Její provedení závisí na tom, kolik místa na stole máte. Může se jednat o vánoční věnec, ale také například o živou květinovou vazbu. Jestliže je místa poskrovnu, dejte do středu vánočního stolu zelené snítky a svícny.

Dokonalou vánoční atmosféru vykouzlíte světlem. Jaká světélka se hodí na slavnostní stůl?

  • LED řetězy – jsou minimalistické, ale přitom udělají dokonalou parádu. Drobná světélka veďte středem stolu a baterie schovejte do suché vazby nebo pod smrkové větvičky.
  • Svíčky – pokud doma nemáte malé raubíře, můžete si dovolit stůl doplnit svíčkami ve svícnech. Oblíbené jsou čajové svíčky v nízkých i vysokých svícnech, případně úzké a vysoké svíčky. Větší svícen může být krásnou středovou dekorací stolu.
  • Lucerny – jsou objemnější, a proto se hodí zejména na velkou tabuli. Nejlépe vypadají kovové lucerny s vánočním zdobením.

VÁNOČNÍ TIP: Pokud milujete světlo svíček, nemusíte se ho vzdávat jen proto, že s Vámi u stolu sedí děti. „Živé“ svíčky spolehlivě nahradí svíčky na baterie. Dokážou věrně imitovat nejen vzhled, ale i plápolání plamínku klasického plamene.

Mezi další oblíbené dekorace patří šišky, zelené větvičky, sušené plátky citronu a pomeranče, svitky skořice, plody badyánu, vánoční skleněné koule různých tvarů, živé květiny (zejména vánoční hvězda), drobné dekorační kamínky nebo drobnosti ve vánočních tvarech (hvězdičky, vločky).

Jak na dokonale vyzdobené Vánoce?

Aby Vám to doma dokonale ladilo, nezapomínejte ani na detaily v kuchyni. Pravou vánoční atmosféru navodíte například pomocí utěrek a chňapek s vánoční tématikou. Kuchařce či kuchaři půjde vaření a pečení všech dobrot od ruky, pokud na sebe obléknou stylové kuchařské zástěry s vánočními motivy.

Nyní již víte, jak si vyzdobit štědrovečerní stůl. Nezapomeňte, že stačí odebrat pár dekorací a máte stůl připravený pro vřelé přijetí svátečních návštěv. Čas Vánoc strávený s bližními má své kouzlo, užijte si krásně barevné dny plné odpočinku a dobré nálady!

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení