Župan jako kamarád každého člena rodiny 

Mějte po ruce ten svůj

Luxus, nebo praktická součást každodenního šatníku? Pokud jste se ještě nestali fanoušky županu, možná Vás přesvědčíme, že je načase si ho pořídit.

Župany najdou největší uplatnění v koupelně. Po sprchování slouží k dokonalému osušení pokožky a ochraně těla před chladem. Nemusíte si kolem sebe složitě omotávat osušku, jednoduše do něj vklouznete, převážete ho páskem a můžete se věnovat dalším činnostem, jako je například ranní či večerní kosmetická péče, příprava večeře či sledování televize.

Některé modely, zejména dětské, mají také praktickou kapuci, do níž můžete hravě schovat mokré vlasy. Pro nejmenší jsou župany ještě vhodnější než osušky, protože jsou praktické a udrží malé děti po koupeli v teple.

Při jakých příležitostech se Vám bude ještě hodit?

  • Svršek na pyžamo – při ranním nebo večerním nárazovém větrání, snídani na balkoně či terase nebo při procházce se psem na zahradě Vás další vrstva spolehlivě ochrání před krátkodobým prochladnutím. Ráno bývá naše tělesná teplota nejnižší a jsme citlivější na teplotní výkyvy.
  • Lehký večerní „outfit“ na léto – takový župan může být z jemnějšího materiálu, jako je hedvábí nebo satén, případně zdobený krajkou, pokud se jedná o dámský župan.
  • Výbava do wellness centra – pokud dáváte ve veřejných prostorách přednost vlastním hygienickým pomůckám, nezapomeňte si přibalit rychleschnoucí župan. Po plavání nebo návštěvě sauny a následném zchlazení přijde vhod zůstat chvíli v teple a suchu.
  • Výbava k vodě – po pobytu v moři, jezeře nebo bazénu Vás župan ochrání nejen před chladem, ale také před slunečními paprsky. Koupáním se opalovací krém může smýt nebo se oslabí jeho účinnost. Než oschnete a znovu se namažete další vrstvou opalovacího krému, zabalte se pro jistotu do županu.

Věděli jste, že?
Župany se v západním světě objevily někdy v 18. století, ale ve východní Asii byly známé již dříve. Zajímavé je, že první župany v Evropě byly vyrobeny z hedvábí nebo brokátu a nosili je výhradně muži jako domácí oděv. Teprve v polovině 19. století se dostaly do dámského šatníku a osvobodily něžné pohlaví v domácnosti od těsných korzetů. S příchodem průmyslové revoluce se každodenní režim značně zrychlil a zjednodušil, takže nezbýval čas na dlouhé ranní a večerní rituály. Župany proto na čas ustoupily do pozadí. Ve 20. století se však opět vrátily do šatníků a staly se nezbytnou součástí nejen doma, ale i v hotelech, wellness centrech, na veřejných plážích a koupalištích.

Jaký materiál zvolit?

Bez ohledu na to, zda se jedná o dámský, pánský, nebo dětský župan, je při výběru nejdůležitější materiál. Pokud hledáte především župan do koupelny, nejlepší službu Vám udělají materiály, které mají vynikající absorpční schopnosti. Ideální je bavlna v úpravě froté a kombinace tohoto přírodního materiálu s jinými, jako je modal nebo polyester, které propůjčují županům další vlastnosti jako měkkost, savost či rychlé schnutí.

Příměs modalu se postará o jemný nadýchaný vzhled županu, ne nadarmo se tomuto materiálu říká umělé hedvábí. Vyrábí se z celulózy bukového dřeva, výborně absorbuje vlhkost a také zabraňuje tomu, aby župan při delším používání a praní ztvrdl. Pokud dáváte přednost lehčímu županu, zvolte kombinaci bavlny s polyesterem.

TIP
Po sauně nebo náročném tréninku sáhněte po rychleschnoucím fitness županu z lehkého materiálu, který je skladný, rychle schne a skvěle absorbuje vlhkost. Bonusem je, že ho můžete složit, vložit do praktického stahovacího sáčku a snadno přenášet.

Jak se starat o župan?

Župan, který používáte denně nebo po každé koupeli, byste měli prát stejně často jako ručníky a osušky, tj. alespoň jednou týdně. Každý člen rodiny by měl mít svůj vlastní župan, a to nejen kvůli velikosti a pohodlí, ale také z hygienických důvodů. Jak postupovat při běžné údržbě a praní?

  • Aviváži se raději vyhněte, protože omezuje schopnost absorbovat vodu.
  • Při praní je vhodné použít prostředek na namáčení, který vodu změkčí a vlákna tak nebudou zatížena vodním kamenem a Váš župan bude stále nadýchaný a příjemný na dotek.
  • Župany nežehlete, mohlo by dojít ke slehnutí smyček

Župan je v podstatě lehký a funkční domácí „kabátek“, který si můžete obléknout při různých příležitostech. Poslouží Vám nejen v koupelně, ale také ve wellness centru, na koupališti nebo třeba při krátkém venčení psa na zahradě. Dáte mu šanci?

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení