Velikonoční stolování slavnostně a stylově 

Moderní versus tradiční aranžmá

Velikonoce bývají příležitostí pro sváteční stolování a pohoštění návštěv a koledníků. Jak naaranžovat stůl, aby působil slavnostně a ladil s Vaším interiérem? Ukážeme Vám dva způsoby kombinování textilu a doplňků, které mají stejného jmenovatele – bílý ubrus. Stylově jsou sice rozdílné, ale přesto nadčasové. Nechte se inspirovat.

Co by při dekorování slavnostní tabule nemělo chybět?

Náš tip:
Při dekorování Vašeho slavnostního stolu nezapomeňte i na kuchyň. I ona si zaslouží jarní utěrky, zástěru ve svěží barvě nebo třeba pár nových chňapek.

Prostíráme moderně i minimalisticky

Preferujete jednodušší dekorování nebo doma máte střídmější zařízení? Ideální volbou může být monochromatické ladění – tón v tónu. Pokud toužíte po minimalismu, sáhněte po bílé barvě a jejích kombinacích v tónech šedé, béžové či hnědé nebo po nadčasové černobílé variantě. Takový výběr může být umocněn výraznějšími doplňky, například ve zlaté nebo stříbrné barvě, které dodají slavnostní nádech každému stolování. Pokud máte radši přírodní styl, snadno ho dosáhnete použitím dřevěných dekorů. Do vázy se mohou hodit také různé větvičky nebo trávy.

Jednoduchá barevná kombinace může být doplněna o geometrické vzory – káro, proužky či jemné květinové vzory – chcete-li jarní motivy. Pokud jsou vzory nenápadné, není třeba se bát ani jejich kombinací. V případě, že hledáte vysloveně minimalistický styl, platí poučka: čím méně vzorů a kombinací, tím lépe. Pro podporu jednoduššího stylu dekorování je dobré nechat velké plochy bez vzorů. 

Vrstvení jednotlivých textilií je vítáno, ale mělo by být prosté, bez zbytečného skládání a mačkání. Ubrousky můžete založit pod talíře nebo uložit do ozdobných kroužků, aby vše mělo své místo a působilo uhlazeně.

Náš tip
Pokud preferujete barvy, ani při tomto stylu dekorování se jich nemusíte bát. Vyberte si jednu akcentující a v jejích odstínech můžete doplnit barevně jednodušší stolování, ať už na textiliích, nebo na nádobí.

Prostíráme tradičně s důrazem na barvy

Začínající jarní období a přicházející svátky Velikonoc ve většině z nás evokují probouzení se do barev. Máme chuť zakomponovat je do svého šatníku i dekorování interiéru. Právě v prostoru našich domovů mohou být ideální volbou oblíbené pastelové odstíny.

Základem barevného stolování by měl být opět velký ubrus – ideálně bílý, který vytvoří neutrální základ i volnější ruku pro veselé kombinování. Můžete jej dodatečně přehodit barevným běhounem nebo nařaseným ubrusem. Překládání, řasení nebo dekorativní mačkání látky jsou skvělou volbou při hravém barevném stolování. Pokud zvolíte jednobarevnou látku, zbývá Vám více možností při zdobení dalšími doplňky. Výběrem exkluzivnějšího materiálu – například s jemným leskem – dosáhnete sváteční elegance.

Při takovém typu stolování můžete mít látkové ubrousky na stole rozložené v různých obměnách barev nebo vzorů a nemusíte se držet vizuální jednoty. Květinové vzory, barevné káro i jednobarevné – to vše je o Velikonocích vítáno. Optimální je zvolit si barevnou paletu, která je příbuzná i vašemu interiéru a která ho doplní, případně na něj navázat alespoň jednou barvou.

Náš tip:
Vizuálně zajímavé, ale zároveň vkusné jsou odstíny modré a zelené nebo kombinace žluté s oranžovou, béžovou či oblíbenou šedou. Máte-li barevné ubrusy, plédy nebo polštáře bez vzoru, můžete kombinovat i více barev z palety pastelových. Z té spolu výborně vyniknou žlutá, modrá a růžová.

A jak dekorujete velikonoční stůl Vy? Preferujete střídmost a minimalismus, nebo naopak rádi experimentujete s barvami a vrstvením?

*Tento článek vznikl ve spolupráci s vystudovanou interiérovou designérkou Marií Minárikovou, která se již více než 10 let věnuje navrhování interiérů pod vlastní značkou Artroom. Zálibu našla v dekorování, home stagingu a poradenství, čemuž věnuje i obsah na Instagramovém profilu @living.with.mary.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení